Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova. Maia Sandu: Cel mai dificil lucru este reforma sistemului judecătoresc

Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, susţine că cel mai dificil lucru în combaterea corupţiei este reforma sistemului judecătoresc şi a Procuraturii. Declaraţia a fost făcută miercuri la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.

Lupta împotriva corupţiei implică multe direcţii. Cea mai dificilă dintre acestea este reforma sistemului judiciar şi a Procuraturii, astfel încât instituţiile în sine să respecte legile şi să asigure respectarea legii„, a subliniat preşedintele, citat de Știri.md.

Ea a menţionat că în Moldova s-a creat o situaţie că oamenii care au furat fonduri semnificative de la stat au plecat în străinătate. „Şi aici ne bazăm pe sprijinul partenerilor noştri, inclusiv al Germaniei, în procesul de identificare şi returnare a activelor, deoarece aceştia sunt banii cetăţenilor.

De asemenea, mizăm pe sprijin în procesul de identificare a celor responsabili de scheme majore de corupţie.

De asemenea, avem nevoie de sprijin în reformarea sistemului – trebuie să curăţăm instanţele şi organele de urmărire penală de persoane care participă la aceste scheme de corupţie şi au luat decizii ilegale„, a spus şefa statului.

Potrivit ei, sprijinul partenerilor este necesar şi pentru formarea şi pregătirea procurorilor noi, judecători care vor „îşi vor face treaba mult mai bine”. „Până acum, în alte instituţii, autorităţile de reglementare de stat, existau multe scheme, deoarece „conducerea a participat la aceste scheme şi acum este necesar să îmbunătăţim procesul general de gestionare. Aceasta este o agendă ambiţioasă, serioasă, dar suntem hotărâţi să reuşim„, a conchis Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *