Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Maia Sandu cere explicații privind tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România

captură video

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cere explicații instituțiilor responsabile în legătură cu tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România. Ea reamintește că stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău ar fi urmat să fie date în exploatare în 2019, însă lucrările la acest proiect nu au început nici astăzi.

Maia Sandu a scris pe Facebook că acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, care ar urma să soluționeze problema dependenței de energia electrică dintr-o singură sursă. Timp de trei decenii, această dependență energetică a fost exploatată de politicienii corupți care au furat consumatorii de energie prin diverse scheme și a pus în pericol securitatea energetică a țării, afirmă președintele Republicii Moldova.

Am solicitat de la instituțiile responsabile – ministerele Economiei și Finanțelor, Cancelaria de Stat, ÎS „Moldelectrica” – explicații în legătură cu tergiversarea proiectului.

Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început.

În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanțarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump.

Am cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului, pentru a nu admite alte întârzieri„, afirmă Maia Sandu, precizând că Administrația prezidențială va monitoriza modul în care se realizează acest proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *