Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Maia Sandu, după 12 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 – Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului

Inquam Photos/George Călin
" "

Președintele Maia Sandu vine cu un mesaj în legătura cu 12 ani de la protestele anticomuniste de la Chișinău din 7 aprilie 2009. Potrivit șefului statului, în tot acest timp, oamenii au cerut să se facă lumină și dreptate în legătură cu evenimentele din acele zile, potrivit deschide.md.

Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului. Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în „coridoarele morții”, nici șefii care au dat indicații și apoi au acoperit și protejat vinovații. Unii au rămas în sistem, achitați și chiar promovați în funcții. Alții s-au aciuat în funcții bine plătite în echipele noilor potentați ai vremii”, a scris ea.

" "
" "

Sandu menționează că cei care continuă să încalce legea și să lucreze contra propriului popor pot face asta doar pentru că au protecție – în Procuratură, în instanțe, în Parlament.

Din păcate, avem încă în instituții persoane care eliberează hoți și închid ochii la abuzuri. Însă noi putem rupe cercul lor de protecție – ei sunt puțini și se bazează unii pe alții. Cei mai mulți oameni în țara noastră sunt cetățeni onești, care plătesc taxe la stat și trăiesc din bani câștigați pe merit. Dovadă că putem reuși e același 7 aprilie 2009, care a produs, totuși, o schimbare în Republica Moldova. După 7 aprilie 2009, am devenit cu toții mai cetățeni: mai activi, mai implicați, mai puțin lăsători. Și chiar dacă am avut destule dezamăgiri în acești 12 ani, am reușit lucruri cu care ne putem mândri. Ne-am apărat libertatea și nu am admis dictatura în țara noastră. Construim în Moldova o societate deschisă, în care învățăm să ne cerem drepturile și să ne respectăm diferențele”, precizează președintele.

Potrivit șefului statului, în fiecare zi, cu fiecare judecător corupt care este dat afară din sistem, R.Moldova se apropie de vremuri mai bune.

De curând, am semnat decretul de eliberare din funcție a judecătorului Serghei Lazari, care l-a achitat pe fostul vicecomisar Gumeniță de orice vinovăție în dosarul legat de 7 aprilie. Voi insista în continuare pe curățarea sistemului judecătoresc de corupți, iar asta ne va ajuta să curățăm statul de corupți și criminali. Știu că mai avem mult de lucru până construim aici o țară în care vrem să trăim. Și mai știu că un om, chiar și în funcția de președinte, nu poate face ordine de unul singur. Am nevoie de voi. Am nevoie să lucrăm împreună și să credem că această țară poate fi curățată și poate deveni o casă bună pentru oamenii cinstiți. Pentru a-i opri și a-i pedepsi pe cei care ne nedreptățesc și ne sărăcesc trebuie să facem ordine în Parlament și să rupem lanțurile de protecție a hoților. Dreptatea va putea fi făcută numai atunci când în acest stat vom avea o justiție liberă și curajoasă. Vremurile bune vor veni și în țara noastră. Astăzi, dragi cetățeni, vă rog doar două lucruri: să aveți răbdare și să vă protejați sănătatea”, a punctat Maia Sandu.

Astăzi se împlinesc 12 ani de la protestele anticomuniste din Chişinău, ale căror punct culminant a fost 7 aprilie 2009. Protestele au început pe 6 aprilie 2009, după ce au fost anunţate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie, potrivit cărora, circa 50 % din voturi i-au fost atribuite Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

Pe 7 aprilie 2009, mai multe zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile Chişinăului, ca să conteste victoria comuniştilor la alegeri. Liderii PLDM, PL şi AMN susţineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin. Unii manifestanţi au pătruns în clădirea Parlamentului şi în cea a Preşedinţiei şi le-au incendiat.

În Parlament, manifestanţii au ocupat câteva birouri, iar în celelalte se baricadaseră poliţiştii. Persoanele care au pătruns în clădirea Parlamentului au aruncat în stradă o parte din mobilier şi i-au dat foc. Poliţia din capitală a intervenit, utilizând tunuri de apă şi gaze lacrimogene, la care demonstraţii au răspuns aruncând cu pietre.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *