Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Maia Sandu – Ne aflăm într-o criză economică şi sanitară foarte mare

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Maia Sandu, câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și prima femeie președinte a țării, a făcut un apel către cetățeni, îndemnându-i să poarte mască şi să amâne evenimentele de grup, atenționându-i că „ne aflăm într-o criză economică şi sanitară foarte mare”.

Mai mult, Maia Sandu solicită Guvernului să includă în bugetul anului viitor şi cheltuielile care să acopere tratamentul la domiciliu al cetăţenilor infectaţi cu COVID-19.

" "
" "

În perioada următoare mă voi concentra pe obţinerea ajutorului pentru depăşirea crizei sanitare şi a crizei economice. Voi solicita ajutor sub formă de donaţie de echipamente, ventilatoare, aparate radiografice digitale mobile, tomografe, precum şi medicamentele care lipsesc, în special pentru secţiile de reanimare, teste, echipamente de protecţie etc”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), este noua președintă-aleasă de peste Prut, prima femeie în această postură, după ce l-a învins în finala scrutinului pe pro-rusul Igor Dodon.

Într-o declarație pentru Euronews, președinta-aleasă a Republicii Moldova a invocat perspectiva unor alegeri parlamentare înainte de termen, context în care a susținut că Parlamentul de la Chișinău nu lucrează pentru populație, scrie b1.ro.

Înainte de afișarea rezultatelor, Maia Sandu a declarat că principalele obiective ale viitorului său mandat sunt respectarea valorilor de democratice și îmbunătățirea relațiilor cu România și Uniunea Europeană.

Dealtfel, într-o întâlnire cu Oleg Vasnetov, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Maia Sandu a anunțat că relația dintre Republica Moldova și Rusia trebuie tratată cu respect reciproc și pragmatism.

În calitate de prim-ministru, mi-am dorit și am început o relație bazată pe respect reciproc și pragmatism, care să fie în beneficiul cetățenilor noștri. Îmi doresc să putem relua agenda de cooperare în baza acestor principii. Este misiunea mea să scot țara din izolare internațională și să dezvoltăm relații bune cu Federația Rusă, care să permită rezolvarea unor probleme importante pentru cetățeni. Am convenit să începem să lucrăm imediat pentru a prelungi scutirea de taxa vamală la exportul unei serii de produse moldovenești, care expiră la sfârșitul acestui an”, spune președintele Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *