Skip to content
Republica Moldova

R.Moldova: Maia Sandu pregătește o lege de confiscare rapidă a averilor funcționarilor corupți

Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, marți seara, într-o emisiune televizată la postul Jurnal TV, că există în prezent mai multe grupări care manevrează scheme de corupție, controlează justiția și s-ar pregăti să dea noi lovituri sistemului bancar din Republica Moldova, precum și să facă diverse atacuri asupra unor instituții ale statului și a fondurilor acestora.

Sunt nume pe care le cunoaștem cu toții. Există gruparea lui Platon, gruparea lui Plahotniuc, a lui Șor, există gruparea care lucrează pentru Dodon, este Andronachi, Nichiforciuc și cei din anturajul lor. Acestea sunt principalele grupări”, a declarat Maia Sandu.

„Vedem ce se întâmplă în domeniul asigurărilor, când încearcă să anuleze decizia regulatorului, să anuleze decizia în instanță și sunt judecători care fac asta cu ușurință. Apoi în sistemul bancar, care încă nu și-a revenit complet după fraudă, iarăși se încearcă să se lovească în unele bănci, tot prin instanță. Și în alte instituții de stat, în fonduri publice”,adăugat ea.

Șefa statului a afirmat că instituțiile statului au nevoie de o formatare completă și de epurare a funcționarilor corupți.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. Or, un profesionist bun care fură, care are experiență, este foarte periculos. Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a mai spus Sandu.

Ea a explicat că există grupuri de funcționari afiliate acestor grupări infracționale conectate politic care sunt mutate de la o instituție la alta pentru a delapida din fondurile publice și că acest subiect a fost discutat inclusiv în ședințele recente ale Consiliului Suprem de Securitate.

Unii și aceiași oameni mai întâi au furat în domeniul feroviar, apoi au trecut la telecomunicații, apoi în sistemul bancar. Aceiași specialiști se mută dintr-o instituție în alta și continuă să fure”, a menționat președintele.

Sandu a mai spus că, în viitorul apropiat, va înainta o lege de confiscare a rapidă a averilor funcționarilor provenite din fapte ilicite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *