Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Maia Sandu propune instituirea stării de urgenţă, după creşterea alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19

facebook

Preşedintele Maia Sandu a anunţat sâmbătă, 13 martie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că propune Guvernului şi Parlamentului instituirea stării de urgenţă în sănătate publică, pe un termen de două săptămâni, după ce numărul de cazuri de COVID-19 a crescut alarmant în ultimele zile.

„Este nevoie să luăm decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului. (…) Poziţia Preşedinţiei este că statul nu poate să stea cu capul în nisip, în timp ce situaţia devine tot mai gravă. (…)

Poziţia Preşedinţiei şi a majorităţii CSS este să recomande instituirea stării de urgenţă pentru 2 săptămâni. Se recomandă Guvernului, în termen de 3 zile, să elaboreze lista restricţiilor care trebuie impuse, activităţile şi categoriile de cetăţeni care vor cădea sub incidenţa acestor restricţii şi compensaţiile pe care le vor primi din partea statului şi să înainteze aceste propuneri Parlamentului”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Maia Sandu a recomandat Guvernului să compenseze pierderile salariaţilor care vor avea de suferit pe urma stării de urgenţă cu cel puţin 1.000 de lei pe săptămână (50 de euro).

De asemenea, preşedintele a recomandat Guvernului să simplifice procedura de înregistrare a statului de şomer şi de aplicare pentru îndemnizaţia de şomaj în termen de 3 zile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *