Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Medicii avertizează: Peste 2 săptămâni vom avea o creştere exponenţială a cazurilor de COVID-19

Inquam Photos/Octav Ganea

Prognoze sumbre din partea specialiştilor în epidemiologie. Potrivit lor, numărul mic de persoane infectate înregistrat în ultima perioadă nu corespunde realităţii, şi se datorează numărului redus de teste efectuate. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anticipează o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în a doua jumătate a lunii mai.

Deşi marţi au fost înregistrate doar 126 de cazuri noi de COVID-19, dintre care niciun caz de import şi doar 23 de cazuri în municipiul Chişinău, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că cifrele nu reflectă realitatea, informează adevarul.ro.

Majoritatea persoanelor din Chişinău a mers în raioane şi adresabilitatea la medicul de familie a fost una foarte mică. Numărul testelor efectuate a fost unul foarte mic, respectiv şi rata pozitivităţii a fost una mică. Dar peste 14 zile incidenţa prin COVID-19 în Republica Moldova va avea o altă dimensiune ”, a spus Daniela Demişcan, şefa Direcţiei Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit specialiştilor, perioada de incubaţie a virusului SARS-COV-2 este de 14 zile. Respectiv, consecinţele reuniunilor de familie din timpul sărbătorilor pascale se vor reflecta în statistici abia peste două săptămâni. „Peste 2 săptămâni vom avea o creştere exponenţială a cazurilor de COVID-19. Este demonstrat că orice concentraţie umană duce la creşterea numărului persoanelor infectate. Această creştere va fi insuficient influenţată de vaccinare. Numărul persoanelor vaccinate este încă extrem de mic pentru a vorbi de o imunitate colectivă”, a spus şeful-adjunct al direcţiei Sănătate a mun. Chişinău, Boris Gîlca.

Republica Moldova se află acum în stare de urgenţă în sănătate publică. Restricţiile sunt stabilite de comisiile teritoriale de sănătate publică în funcţie de rata îmbolnăvirilor din fiecare unitate administrativ-teritorială.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *