Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a emis o alertă de călătorie în Kazahstan

abcnews.go.com

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a emis o alertă de călătorie în Kazahstan. Cetăţenii Republicii Moldova sunt rugaţi să se abţină de la călătorii în acest stat, în legătură cu instaurarea stării de urgenţă în perioada 5 – 19 ianuarie 2022 în oraşul Nur-Sultan, precum şi în regiunile Almaty şi Mangistau ale Republicii Kazahstan, transmite IPN.

Totodată, cetăţenilor moldoveni care se află în Kazahstan, li se recomandă să evite adunările în masă, În caz de necesitate, conaţionalii care se confruntă cu dificultăţi sunt rugaţi să apeleze linia de urgenţă a Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, acreditată prin cumul în Kazahstan, la numărul de telefon: +7 929 964 9079 sau pe adresa de email: [email protected] Conform estimărilor MAEIE, în Republica Kazahstan locuiesc peste 21 mii de persoane originare din Republica Moldova.

Locuitorii mai multor oraşe din Kazahstan au declanşat proteste la 2 ianuarie,  având mai multe revendicări legate de corupţie, lipsa locurilor de muncă, salariile mici şi creşterea preţurilor, inclusiv creşterea bruscă a preţului la gazul lichefiat. Au fost înregistrate şi ciocniri cu poliţia.

La 5 ianuarie sute de protestatari, dintre care unii înarmaţi cu bastoane şi scuturi, au luat cu asalt primăria din cel mai mare oraş kazah, Almaty, iar poliţia nu i-a putut opri, chiar dacă a folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade paralizante şi gloanţe de cauciuc, informează adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *