Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: O delegaţie a Parlamentului European, în vizită la Chişinău

Inquam Photos / Adel Al-Haddad

O delegaţie a Parlamentului European, formată din membri ai Comisiei pentru afaceri externe şi ai Subcomisiei pentru securitate şi apărare, vizitează Republica Moldova între 31 martie – 2 aprilie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, indică un comunicat al PE.

Delegaţia, formată din şapte eurodeputaţi, este condusă de Urmas Paet, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET), şi de Nathalie Loiseau, preşedinta Subcomisiei pentru securitate şi apărare (SEDE), şi îi mai include pe Siegfried Mureşan, Evin Incir, Dragoş Tudorache, Susanna Ceccardi şi Anna Fotyga.

În timpul vizitei, eurodeputaţii vor observa situaţia de pe teren din Republica Moldova, ţară vecină Ucrainei invadată în prezent de către Rusia. Aceştia vor fi alături de autorităţile moldovene în semn de solidaritate europeană unanimă cu cetăţenii moldoveni şi vor anunţa, în numele Parlamentului European, iniţiative concrete de sprijinire a democraţiei.

Peste 300.000 de ucraineni s-au refugiat în Republica Moldova, punând o presiune puternică asupra autorităţilor şi resurselor ţării. Republica Moldova a depus recent o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană.

Delegaţia Parlamentului European se va întâlni, printre alţii, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, cu preşedintele parlamentului moldovean, Igor Grosu, cu parlamentari, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, scrie agerpres.ro.

În 24 martie, Parlamentul European a convenit să furnizeze Moldovei 150 de milioane euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru a acoperi o parte din nevoile sale de finanţare externă. În cursul minisesiunii plenare de săptămâna trecută, eurodeputaţii au aprobat, de asemenea, sprijinul operaţional acordat de Frontex acestei ţări, inclusiv la frontierele sale cu Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *