Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Preşedintele Maia Sandu va cere Curţii Constituţionale să constate dizolvarea Parlamentului

news.ro

După consultările cu PSRM şi cu Partidul Şor, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că actualul Parlament a eşuat în învestirea unui Guvern şi va cere Curţii Constituţionale să constate întrunirea circumstanţelor pentru dizolvarea Parlamentului, anunţă Deschide.md.

Aşa cum prevede Constituţia, am avut consultări cu fracţiunile şi grupurile parlamentare în legătură cu situaţia politică din ţară şi eventuala dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eşuat să aleagă un Guvern din două încercări şi după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca şi experţii în drept constituţional, consider că sunt întrunite circumstanţele legale pentru dizolvarea Parlamentului.

Mai mulţi deputaţi din actualul Parlament încearcă să ne convingă de grija lor faţă de cetăţeni. Dar legile şi deciziile pe care le votează aceşti deputaţi sunt în continuare împotriva cetăţenilor. Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist dedicat cauzei cetăţenilor. Şi în ambele cazuri Parlamentul s-a împotrivit. Cei care au furat şi slăbit toate instituţiile statului, le-au făcut neputincioase în faţa provocărilor şi necesităţilor oamenilor, au adus statul în pragul eşecului total, ne cer acum să le mai dăm timp. Însă oamenii nu mai au timp de jocurile lor murdare”, a declarat Maia Sandu, potrivit News.ro.

În opinia sa, oamenii au nevoie de un stat funcţional, au nevoie de un Parlament responsabil care să învestească şi să sprijine un Guvern stabil şi competent, nu de deputaţi care vor să se salveze pe ei înşişi. Oamenii au nevoie de deputaţi care să salveze ţara.

Alegerile anticipate constituie şansa cetăţenilor de a-şi alege deputaţi care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată ţara din criză şi să o scape de corupţie. Alegerile anticipate sunt soluţia care poate vindeca ţara noastră. Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor constituţionale de dizolvare a Parlamentului. Dacă Curtea Constituţională va spune că există circumstanţe, voi dizolva Parlamentul şi vom merge la judecata oamenilor”, afirmă preşedintele Maia Sandu.

Preşedintele ţării a avut luni consultări cu deputaţii Partidului Socialiştilor (PSRM) şi cei ai Platformei „Pentru Moldova”. În urma acestora, deputaţii celor două formaţiuni parlamentare s-au pronunţat împotriva dizolvării Parlamentului invocând existenţa unei majorităţi parlamentare şi a candidatului la funcţia de premier, Vladimir Golovatiuc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *