Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Prețul gazelor ar putea fi majorat cu 31,5%

Inquam Photos/Octav Ganea

Moldovagaz a cerut luni permisiunea de a majora preţurile gazelor livrate populaţiei şi industriei cu 31,5%, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o criză energetică de iarnă, transmite Reuters.

Anunțul a fost făcut de şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram, noul preţ propus fiind de 26.675 lei moldoveneşti (1.382 dolari) pe mia de metri cubi, scrie adevarul.ro.

”Principalul factor care a necesitat acest pas a fost creşterea semnificativă continuă a preţurilor de achiziţie”, a scris Ceban.

Majorarea propusă ar afecta atât consumatorii casnici privaţi, cât şi consumatorii industriali.

Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti şi a fost puternic afectată de creşterea abruptă a preţurilor spot ale gazelor după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

Mii de oameni au ieşit duminică pe străzile capitalei Republicii Moldova, Chişinău, pentru a cere demisia președintei Maia Sandu și guvernului său pro-occidental, invocând preţurile ridicate ale combustibilului şi inflaţia mai mare.

A fost cel mai mare protest de când Maia Sandu a fost aleasă președintele Republicii Moldova. Câteva sute de protestatari au rămas în corturi peste noapte în faţa Parlamentului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *