Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Procesul electoral decurge în regim normal, conform Comisiei Electorale Centrale

Facebook

Procesul electoral decurge, în general, în regim normal, fără incidente majore, susține președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil. Peste 600 de mii de alegători și-au exercitat până la 12.00 dreptul la vot, transmite IPN.

În străinătate, sunt operaționale toate secțiile de votare constituite în Europa și Asia. În următoarele ore urmează să se deschidă secțiile de votare din SUA și Canada. Până acum, peste hotarele țării s-au prezentat la vot peste 70 de mii de alegători. Sunt înregistrate disponibilități medii sau reduse la unele secții de votare din străinătate în: Italia, Franța, Irlanda, România, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Portugalia și Grecia. Cele mai solicitate secții de votare sunt cele din: Bologna, două secții de votare din Paris, Parma, Verona, Berlin, două secții din Frankfurt pe Main, Padova și Brescia.

În contextul pandemic, CEC face apel către diasporă să-și exercite dreptul la vot respectând măsurile anti-epidemice impuse de statul respectiv.

În cele 41 de secții de votare constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat peste 16 mii de alegători, transmite deschide.md.

Potrivit lui Dorin Cimil, până acum la CEC a fost depusă o contestație privind acțiunile de agitație electorală în ziua alegerilor, care a fost transmisă către IGP pentru examinare. De asemenea, au fost recepționate două sesizări. Una – legată de deschiderea cu întârziere a unei secții de votare din Florești. S-a constatat că acest lucru a avut loc din cauza problemelor cu internetul. Cea de-a doua sesizare este legată de un material video, cu secvențe de la o secție de votare din Haga, unde se invocă deficiențe în asigurarea infrastructurii rețelei de votare. Sesizarea va fi examinată și ulterior CEC va informa despre acest subiect.

În două localități, alegătorii își exercită dreptul la vot în două corturi special amenajate. Este vorba despre localitatea Bâc și Cigârleni, Ialoveni. Aici votarea de desfășoară fără încălcări.

Dorin Cimil a adus aminte despre campania „După votare, mergi la vaccinare!” și i-a îndemnat pe alegători să se vaccineze. Punctele de vaccinare vor activa în regim extins, până la ora 21.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *