R. Moldova: Profesorii şi elevii şcolilor în limba română din Transnistria, „ostatici” ai regimului de la Tiraspol

Sursă foto: Facebook / Librăria liceului Gh. Asachi

Tiraspolul a majorat unilateral taxele pentru serviciile comunale la şcolile cu predare în limba română din Transnistria şi refuză de aproape doi ani convocarea şedinţei grupurilor de lucru pentru educaţie care implică specialişti de pe ambele maluri ale Nistrului, în timp ce experţi de la Chişinău afirmă că astfel de acţiuni din partea Tiraspolului erau de aşteptat în contextul proceselor electorale din Republica Moldova, relatează vineri Radio Chişinău.

„Am prognozat intensificarea unor astfel de acţiuni, în special în contextul proceselor electorale în Republica Moldova (…), (dar şi) în contextul expirării contractului de tranzitare a gazelor, la sfârşitul anului 2024. Putem vedea presiuni asupra şcolilor cu predare în limba română şi probabil vom vedea şi presiuni asupra agricultorilor noştri, dar şi, ca de obicei, reţinerea unor cetăţeni moldoveni în stânga Nistrului. Sunt nişte scenarii deja cunoscute”, a declarat expertul în relaţii internaţionale Grigore Guzun de la WatchDog, un think-tank din Chişinău.

Pericolele dinspre Transnistria sunt temperate de capabilităţile militare ale Ucrainei, care are dislocaţi în jur de 15.000 de militari la graniţa cu regiunea transnistreană, afirmă el. „Nivelul de risc nu este acum atât de ridicat, dar va creşte în apropierea scrutinului prezidenţial din acest an şi va atinge cote maxime la alegerile parlamentare de anul viitor”, a declarat Grigore Guzun pentru Radio Chişinău.

În acest context, directorul Executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a subliniat necesitatea de a acorda o atenţie deosebită situaţiei şcolilor din stânga Nistrului, subliniind că Republica Moldova are obligaţia de a proteja copiii şi instituţiile de învăţământ din Transnistria, care sunt practic nişte „ostatici” în această regiune.

Profesorii, părinţii, elevii, dar şi fermierii din Dubăsari sunt foarte vulnerabili atunci când Tiraspolul vrea să tensioneze situaţia, afirmă el.

Guvernul de la Chişinău a promis să compenseze cheltuielile suplimentare după ce Tiraspolul a majorat unilateral taxele pentru serviciile comunale la şcolile cu predare în limba română din Transnistria.

În acelaşi timp, Biroul Politici de Reintegrare din cadrul guvernului moldovean acuză Tiraspolul că refuză să creeze un mediu predictibil şi prielnic desfăşurării procesului educaţional în cele opt şcoli cu predare în limba română din regiune, potrivit postului de radio citat.

Din acest an a intrat în vigoare un nou Cod Vamal ale cărui prevederi obligă agenţii economici din regiunea transnistreană să achite taxe vamale bugetului de la Chişinău, la fel ca şi cei din dreapta Nistrului. Acest fapt a nemulţumit administraţia separatistă de la Tiraspol, care a ameninţat cu măsuri de răspuns, inclusiv cu majorarea taxelor pentru cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană care se subordonează Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, notează Radio Chişinău.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: