R. Moldova, referendum privind aderarea la UE, în luna octombrie

Sursă foto: Facebook / Maia Sandu

Mai multe sondaje de opinie realizate în ultima vreme în R. Moldova arată că mai mult de jumătate dintre cetățeni se pronunță pentru aderarea statului la UE.

Republica Moldova va organiza în luna octombrie un referendum privind aderarea la UE.

Dacă referendumul trece, în Constituţie vor fi înscrise direcţia politică a ţării spre Vest, precum şi un nou capitol: integrarea în UE.

Camera Deputaţilor din Chişinău a dezbătut, joi, proiectul de lege pe baza căruia va fi organizat referendumul. Care este întrebarea supusă actului plebiscitar?

Întrebarea la care vor răspunde cetățenii cu drept de vot la referendum va fi următoarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Proiectul privind organizarea referendumului a fost prezentat în plenul parlamentului de președintele Comisiei juridice, Veronica Roșca:

Veronica Roşca: Prin acest proiect de hotărâre se accentuează valorile europene ale Republicii Moldova și se constată caracterul suveran național că aparține poporului, a cărui voință constituie baza puterii de stat, astfel parlamentul adoptă prezenta hotărâre cu următorul conținut: articolul întâi, se declară pentru data de 20 octombrie 2024 referendum republican constituţional, articolul doi, se supune referendumului proiectul de lege privind modificarea Constituţiei Republicii Moldova. În rezultat examinării Comisia juridică numiri şi imunităţi propune plenului parlamentului spre examinare şi adoptare proiectul de hotărâre cu nr. 125 din 18 aprilie 2024.

Deputații din opoziția socialist-comunistă, dar și din fostul Partid Şor au criticat organizarea referendumului, precum că ar atenta la suveranitatea Republicii Moldova.

Lilian Carp, unul dintre autorii proiectului, a făcut referire la decizia Curții Constituționale care a dat aviz pozitiv organizării plebiscitului, constatând că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului, nici statutul de neutralitate al lua Republicii Moldova:

Lilian Carp: Atunci când s-a organizat un referendum ilegal, în Găgăuzia era legal, pentru unii nu erau niciun fel de argumente că trebuie sau nu trebuie. Pur și simplu băieții l-au făcut, acum ei pun la îndoială ceea ce Curtea Constituţională a spus că este un referendum legal. Curtea Constituțională spune foarte clar în ce condiții, ce întrebări pot fi şi totodată mă uimeşte cum unii în 2016 spuneau că trebui să aibă loc referendumul pentru viitorul politic, pe urmă au zis că nu trebuie.

Sunt forțe din exterior care vor să mențină divizată societatea

Prin proiectul de lege pentru modificarea Constituției se urmărește ireversibilitatea parcursului european și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.

În urma referendumului, Constituția se va completa cu un nou capitol, Integrarea în Uniunea Europeană.

Potrivit comentatorului politic Ion Tăbârţă, referendumul privind integrarea europeană va reprezenta o șansă pentru Republica Moldova să iasă din lunga perioadă de tranziție post-comunistă către un stat democratic.

Totodată, analistul atenționează că sunt forțe din exterior care vor să mențină divizată societatea și să nu permită includerea în Constituția Republicii Moldova a acestui deziderat:

Ion Tăbârţă: Da, cu siguranţă, Federaţia Rusă va face tot posibilul ca să zădărnicească acest referendum. În acest context, decizia de organizare a referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, desigur că a ridicat mizele anului electoral 2024. Acum pentru Federația Rusă, mult mai important este ca să fii zădărnicit acest referendum, să fie un număr cât mai mic prezent la urnele de vot sau să voteze în detrimentul parcursului european al Republicii Moldova. Anume pentru ei referendumul este prioritar, pentru că Federația Rusă va face tot posibilul ca în Constituţia Republicii Moldova, după desfășurarea referendumului să nu fie scris în Constituție că parcursul european este vectorul de dezvoltare și proiectul de țară al Republici Modova.

Mai multe sondaje de opinie realizate în ultima vreme în Republica Moldova arată că mai mult de jumătate dintre cetățeni se pronunță pentru aderarea statului la Uniunea Europeană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: