Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Reluarea procesului educațional, începând cu 16 martie

Inquam Photos/Octav Ganea

Comisia naţională extraordinară pentru sănătate publică a decis reluarea procesului educaţional în Republica Moldova începând cu 16 martie. Studiile vor fi organizate în baza a trei scenarii, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice din fiecare localitate, transmite IPN.

Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor dispune organizarea procesului de studii în funcţie de gradul de alertă atribuit localităţii şi în baza indicatorului incidenţei la 100 mii populaţie.

Pentru localităţile în care se atestă gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben, procesul de studii se va desfăşura cu prezenţa fizică a preşcolarilor, elevilor şi studenţilor în instituţiile de învăţământ, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea şi răspândirea COVID-19.

Pentru localităţile în care se atestă gradul de alertă Cod Portocaliu, procesul de studii cu prezenţa fizică va fi permis preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar, elevilor din clasele absolvente, a elevilor din învăţământul profesional tehnic antrenaţi la stagiile de practică şi a studenţilor din anii terminali din învăţământul superior la orele practice.

Pentru elevii şi studenţii din celelalte clase şi ani de studii, procesul educaţional va fi organizat la distanţă.

Pentru localităţile în care se atestă gradul de alertă Cod Roşu, va fi asigurată participarea zilnică, cu prezenţă fizică în instituţiile de învăţământ, a preşcolarilor şi a elevilor din învăţământul primar şi a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente şi a elevilor şi studenţilor din anii terminali din învăţământul profesional tehnic şi superior.

Pentru ceilalţi, procesul educaţional va fi organizat la distanţă.

Premierul interimar a explicat raţionamentul în baza căruia a fost luată decizia de a relua procesul educaţional din 16 martie, în condiţiile unui număr în creştere a cazurilor de infectări cu SARS-COV-2.

Porivit Codului Educaţiei, în cazul copiilor cu vârsta până la 10 ani, dacă aceştia rămân acasă, ei trebuie să fie supravegheaţi, obligatoriu, de un adult.

Iată de ce s-a luat decizia ca de pe 16 martie elevii claselor primare să studieze cu prezenţa fizică la ore, cu un control foarte strict din partea administraţiei şcolii privind respectarea restricţiilor sanitare”, a spus Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii  „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR.

Liderul PDM, Pavel Filip, consideră greşită decizia CNESP.

Cum, în aceste circumstanţe extraordinar de grave, să ne trimitem profesorii în prima linie, când ştim că mulţi dintre ei sunt în vârstă, iar virusul e mai agresiv ca niciodată?

Alte ţări mai dezvoltate decât noi stau în lockdown dur. Veţi spune că îşi permit, dar la noi nu rezistă economia. Ne pasă mai mult de economie decât de oameni? Dacă economia nu rezistă, trebuie să căutăm bani, să împrumutăm, să găsim de oriunde, să le dăm oamenilor de afaceri şi celor care au nevoie.

Consider că nu trebuie să menţinem economia cu preţul vieţii învăţătorilor noştri, dar prin ajutoare concrete pompate în economie. Cred că această decizie trebuie anulată”, a opinat Pavel Filip.

Ştefan Gligor, lider al noului partid politic – „Partidul Schimbării”, consideră această decizie mediocră, iresponsabilă şi criminală. „Ţara asta demult nu mai are parte de oameni adecvaţi în funcţii publice”, a fost reacţia lui Ştefan Gligor pe reţelele de socializare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *