Skip to content
Puterea Știrilor Video

R.Moldova se pregătește să distrugă 10.000 de tone de muniție rusească. Ambasadorul Victor Chirilă: Se poate întâmpla oricând o tragedie

zdg.md

Invitat în studioul Puterea Știrilor, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, a vorbit despre cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, la Cobasna, satul care se află la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. Victor Chirilă a precizat că, indiferent ce va decide Rusia, dacă va invada sau nu Ucraina, acest depozit care conține 20.000 de tone de muniții este în sine un pericol pentru că mai mult de jumătate din ceea ce se află în depozit nu mai poate fi transportat, sunt cu termen expirat. „Se poate întâmpla oricând o tragedie”, a atras atenția ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.

Victor Chirilă a explicat și faptul că 10.000 de tone de armament nu mai pot fi transportate, astfel că este necesar să fie distruse în regiune, pe teritoriul Republicii Moldova, iar acest lucru se poate face doar transparent, cu participarea experților și a Organizației de Securitate și Cooperare Europeană.

„Sperăm că Rusia va fi rațională și nu va invada Ucraina pentru că va se va răsfrânge negativ și asupra Rusiei. Indiferent ce va decide Rusia, acest depozit care conține 20.000 de tone de muniții este în sine un pericol pentru că mai mult de jumătate din ceea ce se află în depozit nu mai poate fi transportat, sunt cu termen expirat. Se poate întâmpla oricând o tragedie, de aceea noi insistăm ca aceste muniții să fie retrase în Federația Rusă, Ucraina este gata să ofere și spațiul necesar pentru ca Rusia să își retragă aceste echipamente, deci se poate ajunge la anumite înțelegeri în acest sens. O bună parte, însă, nu pot fi transportate și este necesar să fie distruse pe teren.

În 2019, Federația Rusă a trimis semnale că este gata să contribuie la distrugerea acestora și la retragerea lor. Vorbim de 10.000 de tone în acest caz. Ele urmează să fie distruse în regiune, pe teritoriul Republicii Moldova, iar acest proces trebuie să aibă loc transparent, cu participarea Organizației de Securitate și Cooperare Europeană, cu participarea experților. Echipamentul pe care vrea să îl aducă Federația Rusă trebuie să fie adus doar prin Aeroportul din Chișinău și nicidecum prin Aeroportul de la Tiraspol. Ne dorim ca tot procesul de distrugere a armamentului să aibă loc într-un mod transparent, monitorizat, astfel încât să fim siguri că aceste echipamente se distrug și Federația Rusă nu folosește acest proces ca pe un alt motiv de a rămâne pe termen nedefinit în regiune. Deocamdată suntem la etapa de discuții. E important, însă, că există această disponibilitate din partea Federației Ruse, sper să fie una serioasă”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, la Puterea Știrilor.

Cel mai mare depozit ilegal de arme din Europa de Est

Pe teritoriul Republicii Moldova, în stânga Nistrului, zonă ocupată de separatiștii de la Tiraspol, există cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, construit în 1940. Depozitul militar este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicţie a regiunii transnistrene, la circa 200 de kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.

În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.

1 comentariu la “R.Moldova se pregătește să distrugă 10.000 de tone de muniție rusească. Ambasadorul Victor Chirilă: Se poate întâmpla oricând o tragedie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *