Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Şedinţă de validare a noului parlament, după alegerile anticipate din 11 iulie

​Noul Parlament al Republicii Moldova se întrunește luni în prima sa ședință, după alegerile anticipate din 11 iulie, conform Radio Chișinău.

Ședința de constituire a Parlamentului de legislatura XI-a va începe la ora 10:00 și va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă este deputatul Eduard Smirnov, care în acest an va împlini 82 de ani.

La prima ședință, Președintele Curții Constituționale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. Totodată, președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.

După constituirea legală a Parlamentului se aleg președintele Parlamentului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite grupurile parlamentare, care funcționează în baza propriului regulament. Parlamentul se consideră legal constituit din data primei ședințe a Legislaturii.

Conform rezultatelor scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie, PAS va deține 63 de mandate de deputat, Blocul comuniștilor și socialiștilor – 32 de mandate, iar Partidul Șor va avea șase deputați în noul Parlament. PAS, care are majoritatea în Parlament, a anunțat că va forma un nou guvern în cel mai scurt timp.

Președinta Maia Sandu a atenționat într-un mesaj că problemele sunt multe și complexe și că nu este timp de pierdut. Ea și-a exprimat speranța că noul Parlament va reuși să recupereze rapid încrederea cetățenilor în această instituție importantă prin decizii corecte și curajoase, care vor opri corupția și vor îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *