R.Moldova și aderarea la UE. Siegfried Mureșan: „Am alocat în ultimii 2 ani de zile 1,2 miliarde euro fonduri europene”

Siegfried Mureşan
Sursa foto: Facebook / Siegfried Mureşan

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul Siegfried Mureșan, președinte al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R.Moldova, a vorbit despre pașii pe care i-a făcut și îi mai are de îndeplinit statul condus de Maia Sandu pentru a adera la Uniunea Europeană.

Siegfried Mureșan a anunțat cu această ocazie că R.Moldova recuperează decalaje de ani de zile „și până la finalul acestui an trebuie să decidem dacă trecem la etapa următoare, și anume dacă începem negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

 

„În prima săptămână după invazia ilegitimă a forțelor armate ruse în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au spus următorul lucru: <<suntem mai bine protejați în interiorul Uniunii Europene, alături de celelalte state membre din Uniunea Europeană>> Astfel, Republica Moldova a depus la începutul lunii martie 2022 cerere de aderare la Uniunea Europeană. În mai puțin de patru luni de zile, Uniunea Europeană a evaluat această cerere și a decis să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Prima instituție care s-a poziționat atunci în favoarea Republicii Moldova a fost Parlamentul European, deoarece, din poziția mea de președinte al delegației Parlamentul European pentru relațiile cu Republica Moldova, am propus să adoptăm în Parlamentul European o rezoluție prin care să cerem acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova. Am propus acea rezoluție, am redactat-o, am negociat-o și am reușit să o aprobăm în luna mai 2022 în plenul Parlamentului European cu largă majoritate.

Acest prim semnal foarte puternic, dat de o instituție europeană atunci a fost esențial. A urmat Comisia Europeană, care a spus că Republica Moldova este pregătită să devină stat candidat, și după aceea, în luna iunie, la mai puțin de patru luni de zile de la momentul la care Republica Moldova depusese cererea de aderare, Consiliul European al tuturor șefilor de state și de guverne din Uniunea Europeană a decis în unanimitate să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat. De asemenea, a acordat Republicii Moldova atunci o listă de nouă reforme de implementat pentru a putea trece la etapa următoare. Autoritățile de la Chișinău au început implementarea acelor reforme. Implementarea reformelor merge bine. Republica Moldova recuperează decalaje de ani de zile și până la finalul acestui an trebuie să decidem dacă trecem la etapa următoare, și anume dacă începem negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, la Puterea Știrilor.

Când va adera R.Moldova la Uniunea Europeană

Comisia Europeană va face, pe 8 noiembrie, o recomandare dacă R.Moldova să înceapă sau nu negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a mai anunțat vicepreședintele PPE, care a susținut și că data avansată de președinta Maia Sandu, 2030, „este o dată justificată, realistă”.

„În urmă cu 2 săptămâni, tot la propunerea mea, am adoptat în Parlamentul European o rezoluție prin care cerem începerea negocierilor de aderare. Comisia Europeană evaluează progresul înregistrat de Republica Moldova în ultimii 2 ani și va face o recomandare la începutul lunii noiembrie. Cel mai probabil pe 8 noiembrie va face o recomandare dacă Republica Moldova să înceapă sau nu negocierile de aderare. Și eu cred că această recomandare a Comisiei Europene poate fi pozitivă și după aceea, până la finalul anului, din nou Consiliul European trebuie să decidă și cât ar putea dura.

Cred că decizia Consiliului European până la finalul anului va fi pozitivă. Deci acum Republica Moldova este stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Cred că până la finalul anului vom trece la etapa următoare: începerea negocierilor. Cât vor dura aceste negocieri? Răspunsul sincer este că totul depinde de viteza cu care sunt implementate reformele la Chișinău, de viteza de reformare și de modernizare. Vedem acum o președintă pro-europeană, Maia Sandu, la Chișinău avem un guvern pro-european care se sprijină pe o majoritate clară și transparentă a unui singur partid în Parlamentul de la Chișinău și vedem cum reforme care au bătut pasul pe loc ani de zile, reforma justiției, combaterea corupției, combaterea spălării banilor, reforma procuraturii, reforma administrației publice – toate acestea au bătut pasul pe loc ani de zile, dar sunt implementate acum într-un ritm accelerat. Deci, dacă ritmul reformelor rămâne ridicat, cred că Republica Moldova ar putea adera într-un interval de câțiva ani de zile, dar nimeni nu ne poate da o dată exact.

În momentul actual, președinta Maia Sandu a vorbit public despre orizontul anului 2030, iar eu cred că această dată avansată de președinte al Republicii Moldova este o dată justificată, realistă și România va fi întotdeauna cel mai mare susținător al Republicii Moldova pe plan european. Îi vom ajuta pentru ca data de aderare să se materializeze cât mai curând”, a mai spus liberalul, vicepreședinte al PPE.

Un nou ajutor financiar pentru R.Moldova

„Chiar astăzi (n.r – joi), de exemplu, Comisia Europeană a anunțat mobilizarea unei noi tranșe de sprijin de 75 de de milioane de euro pentru Republica Moldova. Am alocat Republici Moldova în ultimii 2 ani de zile 1,2 miliarde euro, bani care au mers la bugetul de stat, de exemplu. Am alocat Republicii Moldova fonduri europene pentru extinderea de cabinete medicale, modernizări de spitale, modernizări de școli, grădinițe, drumuri în ultimii 2 ani. Deci atât bani pentru proiecte de dezvoltare economică, de modernizare a administrației și de ajutor pentru întreprinderile private, cât și bani pentru stat, astfel încât Republica Moldova să poată ajuta oamenii aflați în situații de criză, să poată ajuta oamenii să facă mai bine față amenințării Federației Ruse. Suma anului următor va depinde exact și de nevoile din Republica Moldova, dar este de ordinul câtorva sute de milioane de euro, în zona a 500 de milioane de euro, depinzând și de nevoile din Republica Moldova. Mesajul clar transmis de președinta Comisiei Europene recent, în vizita de la Chișinău, a fost dacă Republica Moldova are nevoie de mai mult ajutor financiar, îl va primi.

Vestea bună este că, în sfârșit, Uniunea Europeană, în ansamblu, înțelege că si situația din Republica Moldova este importantă pentru noi toți. Nu putem trăi în siguranță în interiorul granițelor Uniunii Europene decât dacă suntem înconjurați în vecinătatea noastră imediată de state care sunt sigure, stabile, prospere și faptul că Republica Moldova este condusă bine în momentul de față, că e înscrisă pe acest drum pro-european, este un lucru bun și pentru noi, România, și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, și de aceea există voință foarte clară la nivel european de a ajuta Republica Moldova și în perioada următoare”, a conchis Siegfried Mureșan.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: