Skip to content
Puterea Știrilor Video

R.Moldova și lupta cu propaganda rusă. Ambasadorul Victor Chirilă: „Autoritățile au fost prea tolerante”

Sursa foto: deschide.md

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București a admis faptul că autoritățile moldovene „au fost prea tolerante” cu existența propagandei ruse din acest stat. Totuși, Victor Chirilă a reamintit că, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, în R.Moldova s-au luat măsuri împotriva agenţilor de influenţă ai Rusiei, inclusiv legislative. „Asta nu înseamnă că noi violăm libertatea presei. Noi ținem la libertatea presei, societatea este vigilentă astfel încât instituțiile să nu depășească limitele responsabilității lor”, a atras atenția ambasadorul R.Moldova la București.

„Propaganda rusă există și cred că autoritățile au fost prea tolerante în acest caz, cu acele canale de televiziune și radio, agenții de presă care admiteau astfel de știri neverificate, manipulatoare. Însă, în sfârșit se iau măsuri în această privință, chiar și legislative. Serviciul de Informații și Securitate a demonstrat pe parcursul acestei perioade că este vigilent, mai ales cu acele postări care se fac în spațiul online sau în presa scrisă, astfel încât să nu admită știri care să ducă la escaladare, să încurajeze ura, discursul de ură, știri false etc.

Asta nu înseamnă că noi violăm libertatea presei. Noi ținem la libertatea presei, societatea este vigilentă astfel încât instituțiile să nu depășească limitele responsabilității lor, să asigurăm echilibrul între controlul asupra propagandei și libertatea presei, dar o libertate a presei care informează corect, respectă legislația și se înscrie în bunul simț și al valorilor democratice care stau la baza Constituției și legislației noastre”, a declarat Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București.

Măsuri dure pentru stoparea propagandei Kremlinului în R.Moldova

Amintim că, la începutul lunii aprilie, propaganda rusă a primit o lovitură grea din Republica Moldova, după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege ce prevedere ca media care difuzează conținuturi calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual riscă amenzi de până la 100.000 de lei moldovenești, circa 5.000 de euro. În cazul în care această încălcare a legii va fi repetată, mediei în cauză îi va fi suspendată licența de emisie pentru o anumită perioadă de timp.

Noua lege propune definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, spațiul informațional public, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare.

Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale mai prevăd că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Rusia nu a semnat această convenție, astfel nu vor mai putea fi retranmise programe din Rusia.

Excepții vor fi filmele artistice, de scurt metraj și emisiunile de divertisment, care nu au un conținut militar, precum și programele audiovizuale produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră”, se arată în proiectul de lege.

Legea adoptată nu face referire numai la media clasice – TV și radio – dar reglementează în premieră și spațiul online. Astfel, furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi obligați, la indicația executorie a SIS, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare sau informații false.

Cu alte cuvinte, dezinformările media de propagandă a Kremlinului nu-și vor mai putea colporta conținutul toxic și pe rețelele de socializare. Persoanele fizice și juridice care dețin pagini web sunt obligate să plaseze informații de contact la loc vizibil. În lipsa lor, paginile vor putea fi blocate.

O nouă reglementare vizează responsabilitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, privind controlul executării, de către furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, a obligației de blocare imediată a accesului utilizatorilor din țara noastră la sursele cu conținut online calificate drept informații ce afectează securitatea spațiului informațional public.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *