Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Siegfried Mureşan spune că, în iunie-iulie, peste 200 de milioane de euro din fonduri europene vor ajunge la Chişinău

Facebook

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan spune că toate procedurile pentru debursarea celor 150 de milioane de euro anunţate anterior de Uniunea Europeană au fost realizate. Astfel, sprijinul financiar promis va ajunge la Chişinău în lunile iunie-iulie. Mai mult, în calitate de sprijin bugetar Uniunea Europeană va mai oferi Republicii Moldova încă 53 de milioane de euro.

Oficialul se arată convins că Republica Moldova va obţine în curând statutul de ţară candidat la aderare, iar imediat după obţinerea acestui statut vor începe negocierile pentru aderare, notează IPN.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan spune că populaţia cu venituri modeste, întreprinderile afectate de criza energetică şi agricultorii care se confruntă cu preţurile mari la motorină, vor beneficia de ajutor din partea Guvernului Republicii Moldova, graţie sprijinului financiar european.

Sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru Republica Moldova este atât direcţionat pe domeniile energetic, al controlului la frontieră, dar şi sprijin bugetar, fonduri europene care să poată fi folosite de Guvern în următoarele luni pentru ajutorarea oamenilor care au nevoie. Am aprobat în Parlamentul European 150 de milioane de euro asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova şi Comisia Europeană a mai propus 53 de milioane de euro adiţional. Toate procedurile s-au efectuat, banii vor ajunge la Chişinău în lunile iunie şi iulie. Asta înseamnă că toate categoriile vulnerabile ale populaţiei, oamenii afectaţi de creşterea inflaţiei, întreprinderile afectate, fermierii afectaţi de creşterea preţului la motorină, vor putea fi ajutaţi din fonduri europene”, a spus Siegfried Mureşan în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Mai mult, oficialul spune că rezoluţia aprobată recent de către Parlamentul European în favoarea Chişinăului este un semnal clar că Republica Moldova merită statutul de ţară candidat la aderare. Oficialul de la Bruxelles spune că acest statut ar putea fi obţinut în timpul summit-ului european din 23-24 iunie sau în timpul următoarelor întruniri ale Consiliului European.

Republica Moldova va deveni stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană şi Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene, sunt absolut convins de acest lucru. Trebuie să fim cinstiţi, mai sunt paşi care trebuie parcurşi. Acum trebuie să aşteptăm răspunsul Comisiei Europene care va analiza chestionarul. După ce Republica Moldova devine oficial stat candidat, vor începe negocierile pe 30 de capitole pentru a alinia realitatea din Republica Moldova şi legislaţia la realitatea Uniunii Europene. Consiliul European, în care sunt şefii de state şi de guverne din UE se întruneşte, obligatoriu, de patru ori pe an, deci, Republica Moldova poate obţine acest statut acum, peste trei, peste şase luni. Eu cred că asta se va întâmpla curând. La unul dintre următoarele Consilii asta este foarte fezabil”, a mai spus europarlamentarul român, conform adevarul.ro.

În contextul depunerii cererii de aderare de către Republica Moldova, preşedintele Maia Sandu va efectua în perioada 17-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles. Miercuri, 18 mai, şeful statului va ţine un discurs în plenul Parlamentului European, iar ulterior va avea o conferinţă de presă comună cu Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *