Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Starea de urgență, prelungită pentru încă 60 de zile. Hotărârea, aprobată de Parlament

deschide.md

Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență în R.Moldova pentru încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a adoptată cu votul a 55 de deputați.

Potrivit prim-ministrului Natalia Gavrilița, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului. Ultimele atacuri cu rachete ale Federației Ruse, având ca țintă infrastructura energetică a Ucrainei, au avut un impact negativ direct asupra securității energetice a statului.

În situația actuală este nevoie și în continuare de pârghii și instrumente care să permită luarea deciziilor rapide și eficiente”, a declarat Gavrilița.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul statului, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată urmare a propunerii venite din partea Guvernului, având drept temei situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale. Pe 21 aprilie 2022, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, la data de 23 iunie – pentru încă 45 de zile, la 28 iulie – cu încă 60 de zile. La fel, starea de urgență a fost prelungită pentru încă 60 de zile și la data de 6 octombrie, informează deschide.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *