Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova, tot mai aproape de anticipate. Iulian Chifu: Desemnarea lui Igor Grosu premier, încă un pas spre dizolvarea Parlamentului

Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru PS News, analistul de politică externă Iulian Chifu este de părere că desemnarea liderului PAS, Igor Grosu, pentru funcția de premier al Republicii Moldova de către președintele Maia Sandu este un nou mijloc de a testa faptul că nu există o majoritate în Parlament, prilej pentru președinte statului de a dizolva Legislativul și a declanșa alegeri generale anticipate.

„Doamna Maia Sandu, în lipsa consultărilor și în lipsa unei majorități, a desemnat o altă persoană menită să verifice că nu există o majoritate pentru a putea forma un guvern, deci să declare la 24 martie dizolvarea Parlamentului.

Curtea Constituțională i-a spus că nu este constituțional să o desemneze a doua oară pe doamna Natalia Gavriliță și atunci doamna Maia Sandu a propus o altă persoană, evident, tot din partidul său, pentru a forma un guvern. Asta ține de hotărârea Curții, deci doamna Maia Sandu aplică solicitările Curții Constituționale.

Igor Grosu este liderul grupului parlamentar al partidului PAS, este normal să fie prima opțiune. Substanța realizării unui guvern este puțin probabilă, adică e puțin probabil ca partidele să voteze un guvern sau un program pe care domnul Grosu îl va prezenta, dar este o variantă de testare a faptului că nu există o majoritate. Dacă votul nu este în favoarea validării guvernului Grosu, firește că mersul spre alegerile anticipate va veni natural. Acesta este un pas obligatoriu pentru a se respecta toate prevederile din hotărârile Curții Constituționale”, spune Chifu.

Acesta susține că desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de premier al Republici Moldova va conduce la declanșarea alegerilor anticipate pentru că nu va avea suficiente voturi pentru validarea Guvernului.

„Nu cred că Igor Grosu are șanse și nu cred că obiectivul lui ar fi să treacă un guvern în actualul Parlament. Domnul Grosu merge în siajul deciziei doamnei Maia Sandu a cărei opțiune este de a avea un Parlament în care să aibă o majoritate reformistă pentru un guvern reformist, și nu o majoritate pro-rusă formată din cei care au fost implicați în diferite afaceri de corupție.

În momentul de față ne ducem spre același proiect, spre alegeri anticipate la data de 24 martie. Pe 23 martie se împlinesc cele 90 de zile în care Republica Moldova nu a avut un guvern și, pe cale de consecință, potrivit hotărârii Curții Constituționale, după 90 de zile, președintele comunică Curții, care ia act de acest fapt și dizolvă Parlamentul. Cred că vom fi pe o asemenea variantă, dar urmează să vedem cum se întâmplă lucrurile. Obiectivul doamnei Maiei Sandu este desfășurarea alegerilor anticipate, suntem în aceeași logică”, a conchis analistul.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a desemnat marţi premier pe Igor Grosu, liderul formaţiunii sale, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), anunţă presa de peste Prut.Maia Sandu a făcut această desemnare pentru că nu există un candidat care să fie susţinut de o majoritate parlamentară formalizată, a declarat ea într-o conferinţă de presă după consultările cu grupurile parlamentare, potrivit Radio Chişinău.

1 comentariu la “R. Moldova, tot mai aproape de anticipate. Iulian Chifu: Desemnarea lui Igor Grosu premier, încă un pas spre dizolvarea Parlamentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *