Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova: Un expert militar spune că Putin va începe războiul „când va ajunge în Transnistria“

agora.md

Rusia are un plan de invazie a Republicii Moldova în cazul în care Kremlinul câştigă războiul din Ucraina, a declarat Iuri Felshtinski, autor, istoric şi expert în istoria geopolitică a Rusiei, pentru Express UK. De asemenea, expertul este de părere că o invazie a Moldovei ar putea începe mult mai devreme.

Rusia continuă să îşi concentreze cea mai mare parte a puterii sale militare pe obţinerea controlului asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care a fost un punct central al războiului de la început. După eşecul de a cuceri capitala Kiev, forţele ruseşti s-au concentrat din ce în ce mai mult pe luptele din est, potrivit Newsweek.

Dar perspectiva lansării unei invazii similare în Moldova, este o teamă constantă de luni de zile. La fel ca vecinul său aflat în conflict, Moldova a fost un teritoriu sovietic înainte de 1991. De asemenea, are o regiune separatistă de-a lungul graniţei sale cu Ucraina, Transnistria, care este recunoscută de Moscova, dar nu şi de vreun alt membru al Naţiunilor Unite.

Mulţi au speculat că forţele ruseşti ar trece la preluarea controlului asupra Moldovei în urma unei ipotetice victorii în Ucraina, dar Iuri Felshtinski, autor, istoric şi expert în istoria geopolitică a Rusiei, a declarat pentru Express UK că o invazie a Moldovei ar putea începe mult mai devreme.

„Chiar înainte de a termina cu Ucraina, dacă vor ajunge la Transnistria în acest proces, vor începe un război acolo”, a explicat el.

Moldova ar fi în pericol în momentul în care Rusia se va muta în Transnistria. Dacă ucrainenii nu sunt capabili să îi reţină, atunci ei vor ajunge în Transnistria şi vor începe războiul în Moldova, iar Moldova, bineînţeles, nu este membră a NATO.

Felshtinsky a susţinut că Putin nu se va mulţumi niciodată doar cu asigurarea controlului asupra regiunii separatiste Donbas din Ucraina, care a fost pretextul pentru actuala invazie, sau asupra oricăror alte regiuni pe care trupele sale le controlează în prezent. Lucrurile premergătoare în Moldova, a explicat el, au fost deja pregătite. Aproximativ 2.000 de ofiţeri ruşi care menţin pacea au rămas staţionaţi în Transnistria de la căderea Uniunii Sovietice, iar în ultimul deceniu au început să elibereze paşapoarte ruseşti pentru populaţia vorbitoare de limbă rusă, scrie adevarul.ro.

În această zonă există aproximativ 220.000 de persoane vorbitoare de limbă rusă cărora guvernul rus a început să le elibereze paşapoarte ruseşti”, a adăugat Felshtinsky. „Au început să facă acest lucru pentru prima dată în 2014”.

Oficialii ruşi au respins în trecut ideea de a invada Moldova, ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko declarând în aprilie că „ar dori să evite un astfel de scenariu”.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat la sfârşitul lunii iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii ruseşti, dar a adăugat, de asemenea, că „este un scenariu ipotetic deocamdată”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *