Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova va intra sub monitorizarea „Echipei Tiger”, formată din cei mai buni specialiști de securitate de la Casa Albă

Agenția de presă Rador

Casa Albă a format o echipă de oficiali ai securității naționale pentru a schița scenarii cu privire la modul în care Statele Unite și aliații săi ar trebui să răspundă dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin – frustrat de lipsa sa de progres în Ucraina — își dezlănțuie stocurile de arme chimice, biologice sau nucleare.

Echipa Tiger, așa cum este cunoscut grupul, examinează și răspunsurile în cazul în care armata lui Putin ajunge pe teritoriul NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme și ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicați în proces, transmite nytimes.

Întâlnindu-se de trei ori pe săptămână, în sesiuni clasificate, echipa analizează, de asemenea, răspunsurile în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul la națiunile vecine, inclusiv Moldova și Georgia, și cum să pregătească țările europene pentru fluxul de refugiați la o scară nemaivăzută de decenii.

Cu doar o lună în urmă, astfel de scenarii păreau teoretice. Dar astăzi, de la Casa Albă până la sediul NATO de la Bruxelles, s-a stabilit o recunoaștere a faptului că Rusia poate apela la cele mai puternice arme din arsenalul său pentru a scăpa dintr-un impas militar.

Avertisment privind escaladarea conflictului din Ucraina

În timp ce Biden a zburat în Europa miercuri, atât el, cât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avertizat cu privire la dovezi tot mai mari că Rusia se pregătește de fapt să folosească arme chimice în Ucraina.

„Acestea sunt întrebări cu care Europa nu s-a confruntat din adâncul Războiului Rece, când NATO avea mult mai puțini membri, iar Europa de Vest era îngrijorată de un atac sovietic îndreptat în Germania. Dar puțini dintre liderii care urmează să se întâlnească joi la Bruxelles au trebuit vreodată să se ocupe de aceste scenarii – și mulți nu au trebuit să se gândească niciodată la descurajarea nucleară sau la efectele detonării armelor nucleare de pe câmpul de luptă, concepute pentru a fi mai puțin puternice decât cele care au distrus. Hiroshima. Teama este că Rusia are mai multe șanse să folosească acele arme, tocmai pentru că ele erodează distincția dintre armele convenționale și cele nucleare”, relatează publicația americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *