Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova va primi 25 milioane de euro, de la Banca Mondială, pentru imunizarea populaţiei

news.ro

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o finanţare adiţională, în valoare de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, care are drept scop implementarea procesului de imunizare împotriva infecţiei COVID-19, transmite IPN.

Deputaţii au aprobat, în primă lectură, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgenţă la COVID-19 – finanţare adiţională”. Conform documentului, resursele financiare vor fi folosite pentru achiziţionarea vaccinurilor la prima etapă de imunizare a circa jumătate din numărul populaţiei. Totodată, banii vor fi investiţi în sistemele lanţului frigorific, dezvoltarea sistemelor informaţionale în sănătate, gestionarea deşeurilor medicale, precum şi acordarea de asistenţă tehnică destinată fortificării capacităţilor de implementare a procesului de imunizare. Republica Moldova va putea achiziţiona vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX şi din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri. În plenul Parlamentului, ministra sănătăţii, Ala Nemerenco, a declarat că acest credit va fi întors începând cu 15 septembrie 2026, până pe 15 martie 2046, iar suma principală plătibilă din acest credit, exprimată ca procent, este de 1,65. Începând cu 15 septembrie 2046 până la 15 martie 2051, va fi 3,4%, potrivit adevarul.

Acordul de finanţare cu AID privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgenţă la COVID-19 – finanţare adiţională” a fost semnat pe 9 august 2021. Acesta va intra în vigoare după ratificarea de către Parlament şi ulterioara notificare a Băncii Mondiale privind îndeplinirea tuturor procedurilor juridice interne. Termenul de implementare a Acordului este până la data de 30 aprilie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *