Skip to content
Republica Moldova

R.Moldova: Veteranii de război au spart ușa Guvernului, cu buzduganul. VIDEO

deschide.md
Featured Video Play Icon deschide.md

La 28 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, veteranii de război protestează în Piața Marii Adunări din Chișinău.

Alte câteva sute de manifestanți s-au alăturat acestora și cer demisia Guvernului Chicu, conform site-ului deschide.md. Mai mult, aceștia se arată nemulțumiți de declarațiile sfidătoare ale ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, care anunțase anterior că armata rusă a intervenit în război pentru „a opri vărsările de sânge”.

În jurul orei 11, în momentul în care voiau să depună petiția în adresa Guvernului, oamenii legii au încercat să-i oprească pe protestatari. Pe unul dintre ei i-a enervat asta. Avea un buzdugan în mână, cu care a spart ușa de sticlă a Casei Guvernului. Ulterior, poliția l-a înlăturat pe veteran.

Întrebați-ne pe noi cum a fost”, scandează combatanții.

Dodon ne târâie în Uniunea Vamala. Aratați-ne o țară în lume carora rușii le-au facut bine”, a spus un veteran.

Deputaților socialiști, făceți-vă bagajul și plecați în Siberia!”, a strigat o protestatară.

 „Nu dorim să fim provocați. Nu vă lăsați provocați, oameni buni!”, a îndemnat un manifestant.

Protestatarii au adoptat și o Declarație a Consiliului Național al veteranilor, prin care cer retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, demisia ministrului de Extere, Aureliu Ciocoi, precum și mai multe drepturi pentru veterani și membrii familiilor acestora.

Ulterior, două unități de transport ale Detașamentului cu destinație specială „Scopion” al Inspectoratului General de Carabinieri s-au deplasat la Guvern.

După ședința tradițională dintre premier, șeful statului și președinta Parlamentului, Chicu a ieșit în fața presei pentru a oferi detalii despre ce s-a discutat. Fiind întrebat de jurnaliști evenimentul marcat astăzi, Ion Chicu a refuzat să spună clar între cine s-a dat luptele din 1992, oferind un răspuns evaziv.

Retragerea oricăror trupe este prima sarcină a oricărui stat. Țara trebuie să rămână fără trupe străine. Dar între a declara și a face lucruri concrete este o diferență mare. S-a cerut de mii de ori retragerea trupelor străine, dar pe de altă parte se fura miliardului. Haideți să facem ca statele civilizate, să ne rezolvăm întrebările. Trebuie de acționat diplomatic cu măsuri absolut gândite. Haideți să acționăm uniți. Trebuie să fim uniți și o să se retragă. Declarațiile tari sunt inutile. Trebuie să negociem retragerea armatei ruse”, a spus Chicu.

Astăzi este 2 martie 2020, 28 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru, război purtat de cei mai buni fii ai neamului nostru, pentru apărarea integrității, independenței și suveranității țării. Ca și orice război, ceea ce s-a întâmplat patru luni la Nistru a fost cea mai mare tragedie de la independență încoace. O durere care nici astăzi nu trece. Un război care a trebuit să ne învețe multe, dar nu pe toate le-am învățat. Principalul e că nu am învățat să fim uniți în fața provocărilor și pericolelor. Noi asta nu am învățat și trebuie să învățăm încă. În 1992 țara a rămas dezintegrată nu doar pe Nistru. De atunci suntem scindați, dezintegrați ca societate, ca popor. După cum știți, cei scindați și dezintegrați sunt ușor de învins. Acest fapt este folosit de prea mulți în jurul nostru. Este Ziua Memoriei, eroilor căzuți pentru patrie și noi trebuie s-o comemorăm așa cum se cuvine unui neam și popor destoinic”, a fost mesajul lui Ion Chicu.

Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Ion Chicu au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” pentru a comemora eroii căzuți în războiul de pe Nistru, acum 28 ani. Între timp, pe fundal se auzea protestul Mișcării politice Unirea.

Ușa Guvernului, spartă cu buzduganul. Protestul veteranilor războiului de pe Nistru

Protestul veteranilor de război din PMAN continuă deja de două ore. S-a dat citire unei declarații cu o serie de cerințe, în special, ce vizează retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În momentul în care voiau să depună petiția în adresa Guvernului, oamenii legii au încercat să-i oprească pe protestatari. Pe unul dintre ei l-a enervat asta. Avea un buzdugan în mână cu care a spart ușa de sticlă a Casei Guvernului. https://bit.ly/38dlIYC

Publicată de realitatea.md pe Luni, 2 martie 2020

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *