Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova | Vicepreședintele PAS, Mihail Popșoi, reclamat la ANI și Procuratură de un deputat PSRM: Care sunt acuzațiile

curentul.md

O nouă sesizare la Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Generală din partea unui deputat PSRM, pe numele unui parlamentar din PAS, scrie unimedia.info. De data aceasta, Vladimir Odnostalko îi cere socoteală lui Mihail Popșoi, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, despre un credit de 30 de mii de lei și 10 mii de euro pe care i-ar fi primit de la o fundație de peste hotare. La rândul său, Popșoi neagă acuzațiile.

„Am sesizat Autoritatea Națională de Integritate, Procuratura Generală și Inspectoratul Fiscal de Stat despre mai multe neconcordanțe și lacune în declararea veniturilor și intereselor personale ale deputatului PAS Mihai Popșoi. Analizând declarația depusă de Mihai Popșoi am constatat că deși mandatul de deputat, inclusiv al dl Popșoi, este incompatibil oricărei alte funcţii remunerate, inclusiv a funcţiei acordate de un stat străin sau organizaţie internaţională, pe parcursul anului 2019 deputatul PAS a fost remunerat cu 58 509.6 MDL și 10 140.12 Euro de Reprezentanța Fundației Konrad Adenauer, Fundația Friedrich Ebert, Asociația pentru Politică Externă, Universitatea din Milano (bursier)”, spune deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cât ține de creditul de 30 de mii de lei, scadent în 2019, fiind în „fotoliu de deputat, Popșoi nu a indicat în declarația de avere și interese depusă la ANI acest credit, ceea ce induce asupra faptului îmbunătățirii semnificative a situației financiare”, mai scrie autorul sesizării.

Vladimir Odnostalko spune că s-au stabilit divergențe și la modul de declarare a bunurilor imobile. „În declarația depusă la CEC, dl Popșoi a indicat un apartament cu suprafața 65.5 m.p. , dobândit în 2012 în sumă de 405196 MDL și apartament cu suprafața de 29.5 m.p. dobîndit în 2016 în sumă de 405196 MDL. Când a ajuns în funcția de deputat, Mihai Popșoi a declarat că apartamentele au fost dobândit în alți ani. De asemenea, s-au constatat divergențe și la declararea bunurilor mobile, unde inițial automobilul de model Toyota Corolla a fost indicat cu 98000 MDL conform declarației de avere și interese depusă la CEC, ulterior tot același automobil a fost declarat cu 90000 MDL sau cu 8000 MDL mai puțin”, a conchis acesta.

Pe de altă parte, deputatul vizat afirmă că este onesc și nu are ceva de ascuns. „PSRM sunt în criză acută de idei. După ce, acum o lună, ANI a sesizat Procuratura Generală în privința unui deputat socialist, foștii consilieri ai lui Plahotniuc, care acum servesc PSRM-ul, s-au gândit mult și au găsit soluția lor preferată: Hai să distragem atenția publică de la hoții prin demersuri împotriva oponenților de la PAS, care sunt deputați onești”, a declarat Popșoi.

Amintim că pe numele altor trei deputați din PAS au fost trimise sesizări la ANI și PG , ce vizează, la fel, averea parlamentarilor. Este vorba de Viorica Roșca, Dumitru Alaiba și Doina Gherman. Toți au negat acuzațiile aduse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *