R. Moldova VIDEO Summitul CPE: Pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă

foto: facebook / summit epc 2023 in moldova
foto: facebook / summit epc 2023 in moldova

Pe 1 iunie, 50 de lideri europeni vor veni la Chișinău, iar peste 700 de milioane de cetățeni ai continentului european vor fi cu ochii pe Republica Moldova pentru a afla deciziile ce vor fi luate la summitul Comunității Politice Europene, al doilea din istorie și găzduit în premieră de această țară, la Castel Mimi din satul Bulboaca, aflat la 40 de kilometri sud-est de capitala țării.

Într-un videoclip de promovare publicat pe pagina de Facebook “Summitul EPC 2023 în Moldova”, organizatorii prezintă, pe scurt, povestea cetățenilor Republicii Moldova și alegerea lor de a urma visul european.

“Cine suntem și încotro mergem? Ne-am obișnuit să credem că suntem mici, neimportanți și că de noi nu depinde nimic. Dar oare nu tot noi suntem cei care schimbă lucrurile în fiecare zi? Echipa de savanți care lansează primul satelit moldovenesc, dar și cei care învață copiii că prin efort și imaginație imposibilul devine posibil. Artiști născuți în Moldova care evoluează astăzi pe marile scene ale lumii, dar și cei care își dedică viața pentru ca altcineva să fie cel mai bun. Sportivii care vin din competiții grele ca să răsune de pe podium imnul Moldovei. Dar și cei care au grijă ce țară vor moșteni generațiile care vor veni. Noi suntem drumarii care se trezesc odată cu soarele ca să ne facă țara mai frumoasă. Dar și cei care se culcă la răsărit ca să dezvolte acasă noi tehnologii. Tot noi suntem cei care nu își uită rădăcinile, dar și cei care își riscă viața la mii de kilometri de casă pentru a da o mână de ajutor. Suntem o țară de oameni deschiși la suflet, omenoși și liberi în gândire. Oameni care au ales să trăiască în demnitate și democrație. Pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă. 50 de lideri vor veni în Republica Moldova. Peste 700 de milioane de cetățeni ai continentului european vor fi cu ochii pe noi. Acesta este meritul nostru, al tuturor cetățenilor Republicii Moldova!” se arată în mesajul postat.


La 1 iunie 2023, Republica Moldova va găzdui cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, o inițiativă ce reunește 47 de state europene, dintre care 27 ale Uniunii Europene, și liderii principalelor instituții ale UE – președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European, scrie caleaeuropeana.ro.

Pentru președinta Maia Sandu, pentru formațiunea PAS aflată la putere și pentru cetățenii Republicii Moldova, acest summit echivalează cu un moment definitoriu în apropierea țării de Uniunea Europeană, iar decidenții de peste Prut speră că acest summit vor oferi un impuls puternic pentru continuarea integrării europene

Summitul va avea loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.

Sub deviza “Moldova nu este singură“, mai mulți lideri europeni, între care președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierii Estoniei, Belgiei, Cehiei, Slovaciei și Maltei, președintele Consiliului European Charles Michel, președinta Parlamentului European Roberta Metsola și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, au transmis mesaje de susținere.

Summitul va avea loc la 10 zile distanță de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai.

La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri.

Summitul Comunității Politice Europene urmează să se concentreze pe chestiuni legate de securitate și migrație, energie și conectivitate în Europa.

Acest format creat la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron reprezintă un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.

În timp ce Consiliul Europei rămâne principala organizație paneuropeană, dar centrată pe drepturile omului și statul de drept, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este tributară relațiilor precare dintre țările occidentale și Rusia, Comunitatea Politică Europeană are scopul de a reuni țările de pe continentul european și de a oferi o platformă de coordonare politică.

Formatul CPE conține o sesiune plenară, mese rotunde și întâlniri bilaterale și nu se are în vedere elaborarea unor concluzii sau a unui document oficial scris al Comunității Politice Europene.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: