Skip to content
Republica Moldova

R. Moldova vrea în Europa. Victoria PAS, cea mai importantă din istoria post-sovietică a țării

Inquam Photos / George Călin

Rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din R. Moldova conturează o victorie peste așteptări a Partidului Acțiune și Solidaritate a Maiei Sandu (52,80% după centralizarea proceselor verbale) și dezvăluie un moment de cotitură în politica vecinilor de peste Prut. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani cetățenii din R. Moldova au indicat clar direcția pro-europeană în care vor să se îndrepte. Victoria de duminică a celor de la PAS reprezintă cel mai important eveniment politic din istoria post-sovietică a R. Moldova.

Importanța victoriei PAS

După alegerile prezidențiale câștigate de un candidat clar pro-european, Maia Sandu, a venit rândul partidelor pro-ruse să piardă la scor. PAS, partidul pro-european și-a zdrobit practic adversarii fără drept de apel. Partida rusă de la Chișinău reprezentată de socialiștii lui Dodon, AUR și comuniști a suferit o înfrângere absolut zdrobitoare și fără drept de apel duminică. Alianța socialiștilor și comuniștilor a obținut doar 27,17%, iar Partidul Politic ”Șor” a trecut la limită pragul 5,74%.

Pentru prima dată în istoria sa de după 1989, cetățenii R. Moldova indică cu certitudine un traseu pro-european pentru țară. Este tot pentru prima dată când un partid pro-european obține o astfel de victorie zdrobitoare. După alegerile de duminică PAS va forma o majoritate simplă în Parlamentul de la Chișinău, un scenariu aproape imposibil de prezis și probabil greu de imaginat și în cele mai optimiste minți din România și de peste Prut. Socialiştii lui Dodon au pierdut alegerile la scori, dovedindu-se unul din cele mai incompetente grupuri de acţiune politică pro-Kremlin din fostul spațiu ex-sovietic. Victoria PAS înseamnă și înfrângerea politică a lui Igor Dodon cel care a pierdut mai întâi președinția, iar acum a fost zdrobit în alegerile parlamentare. La  fel de important, AUR, un partid anti-sistem și anti-european, populat de demagogi și populiști oportuniști suferă o înfrângere zdrobitoare și nu intră în Parlamentul de la Chișinău. Sensibilitățile votanților de peste Prut sunt complet diferite așadar de cele ale electoratului din România, iar tentativa lui George Simion de a crea o clonă identică în R. Moldova, exploatând în mod oportunist tema unionistă a eșuat lamentabil. Cetățenii moldoveni i-au dat un vot de blam și l-au trimis pe Simion înapoi la București, acolo unde AUR încă are suporteri în rândul electoratului român.

După alegerile de duminică, PAS va porni cu siguranță reformele în R. Moldova, Parlamentul de la Chișinău fiind acum net în favoare reformelor și a parcursului pro-european al țării. România ar trebui să sprijine cu toate forțele parcursul pro-european al R. Moldova și să ofere asistență decidenților politici de la Chișinău. Pentru prima dată Rusia se află în defensivă în R. Moldova. Degringolada din tabăra pro-rusă și anti-europeană ar trebui exploatată pe mai departe, iar singurul mod prin care Maia Sandu și PAS poate face lucrul acesta e să înceapă procesul reformelor. Acesta proces nu va fi unul de scurtă durată. Instituțiile moldovene sunt în continuare în mare majoritate profund corupte și aflate sub influența grupurilor de interese. Demantelarea acestor grupuri și reformele nu se pot face peste noapte, însă victoria celor de la PAS va duce la primul pas în acest sens. Orientarea pro-europeană a R. Moldova devine după alegerile de duminică una clară, iar statele europene, mai ales România, dar și Statele Unite ar trebui să sesizeze schimbarea netă de direcție și să sprijine acest val democratic din R. Moldova.

Una peste alta, vorbim despre cel mai important moment din istoria post-sovietică a R. Moldova care trece acum printr-o adevărată schimbare de direcție, arătând clar că își dorește un parcurs european.

1 comentariu la “R. Moldova vrea în Europa. Victoria PAS, cea mai importantă din istoria post-sovietică a țării

  1. Si romanii au vrut in Europa,inca din 1990!Iar in 96,Conventia democrata a castigat cu un scor la fel de mare si avea majoritate parlamentara,plus presedinte…dar in timp,a urmat o infiltrare cu turnatori si comunisti acoperiti care au distrus din interior partidul cel mai bine plasat si in care romanii si-au pus sperante mari-PNTCD…si nu aveam tara plina de rusi,cum e cazul Moldovei,unde deja dupa 70 si ceva de ani de ocupatie sovietica,rusii au fost bine integrati in toate structurile statului!!Asa ca,sa nu aberam,entuziasmul nu face bine in politica,mai ales dupa atatea dezamagiri cumplite!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *