Skip to content
Economie

„Rabla pentru electrocasnice”. Schimbări majore: Câți bani poți să primești

Bistriteanul

Începând cu anul acesta valorile voucherelor se vor acorda în funcţie de etichetele energetice și clase de eficiență energetică pentru aparatele electrocasnice. La programul „Rabla pentru electrocasnice”  se vor schimba valorile voucherelor acordate, în funcție de clasa de eficiență energetic

Uniunea Europeană a emis o actualizare obligatorie a actualei etichete energetice pentru următoarele categorii de produse:

-mașini de spălat
-mașini de spălat rufe cu uscător
-frigidere/congelatoare
-mașini de spălat vase

Eticheta energetică are scopul de a arăta clienților toate datele privind eficiența energetică, pentru a permite o comparație mai bună în raport cu alte produse.

Prin programul „Rabla pentru electrocasnice” cei care doresc să-şi schimbe aparatele din casă vor primi vouchere cu valori diferențiate în funcție de clasa de eficiență, conform proiectului aflat în dezbatere la Ministerul Mediului.

Valoarea suportată de către stat nu va putea depăși 50% din prețul produsului achiziționat

Sumele pe care le vor primi cei interesați să-și înlocuiască electrocasnicele sunt:

-pentru mașinile de spălat rufe: 300 lei (cele cu noua clasă energetică A), 250 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 200 lei (cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 300 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A++;

-pentru mașinile de spălat rufe cu uscător, care nu erau prevăzute până acum: 500 lei (cele cu noua clasă energetică A), 450 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 400 lei (cele cu noua clasă energetică C);

-pentru televizoare, mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice și congelatoare: 400 lei (cele cu noua clasă energetică A), 350 lei (cele cu noua clasă energetică B) și 300 lei (cele cu noua clasă energetică C), în timp ce, în prezent, este prevăzută doar suma de 400 lei pentru cele cu eficiență energetică cel puțin A, pentru televizoare și cel puțin A++, pentru restul electrocasnicelor enumerate.

Reamintim că, de la 1 martie 2021, pornind de la noile etichete energetice introduse de UE, prin care s-au eliminat simbolurile (+), producătorii și comercianții sunt obligați să stabilească noile clase energetice, ce variază de la A la G, pentru produsele proprii, precum și să le afișeze la raft sau în magazinele online.

Ce anume se schimbă în clasele de eficiență energetică?

De exemplu: clasele obișnuite „Plus”, cum ar fi A+++, A++ și A+, sunt înlocuite cu o scală uniformă de consum de energie de la A la G. Scara de culori în șapte trepte este păstrată. Datorită metodelor de măsurare schimbate, nu este posibilă transformarea etichetei vechi în noua etichetă, fiind posibile doar informațiile aproximative.

Aşa arată noua etichetă energetică pentru mașini de spălat rufe:

Noua etichetă energetică pentru mașini de spălat rufe*

Deocamdată, modificările nu vor afecta uscătoarele, cuptoarele și hotele. Acestea vor fi revizuite începând cu anul 2022. Așadar, este foarte posibil să găsești o mașină de spălat din clasa C lângă un uscător A+++.

Programul Rabla pentru electrocasnice, ediția din 2020, ce permite celor interesați să primească bani de la stat pentru a-și cumpăra electrocasnice noi, ar fi trebuit să înceapă în luna decembrie 2020, însă a fost amânat de Administrația Fondului pentru Mediu. Schimbările menţionate se vor aplica în programul care se va demara în 2021 a programului, scrie avocat.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *