„Rabla pentru sobe” ar trebui să scadă consumul de lemn de foc

lemne de foc
Sursă foto: pixabay

„Rabla pentru sobe” ar trebui să ducă la scăderea consumului de lemn de foc, crescând astfel cantitatea de lemn folosită pentru produse cu o durată lungă de utilizare, susţine Ciprian Dumitru Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

„Dacă ne referim la rolul economic al pădurii, implementarea acestui program ar trebui să ducă la scăderea consumului de lemn de foc. Instalaţiile de încălzire cu randament de 80-85% produc mai multă căldură cu mai puţine lemne. Majoritatea românilor care se încălzesc cu lemn (sunt în jur de 3,5 milioane de gospodării) folosesc sobe „clasice”, cu randamente de 20-30%. Pe termen lung, o dată cu implementarea acestui program, scăderea consumului de lemn de foc va fi vizibilă. Iar în acest context, va creşte cantitatea de lemn folosită în economie în produse cu o durată lungă de utilizare. Rămânând în aceleaşi proporţii ale recoltării sustenabile stabilite prin amenajamentele silvice, lemnul de lucru va avea un impact semnificativ în creşterea economiei forestiere. Mai mult lemn prelucrat înseamnă locuri de muncă, siguranţă şi stabilitate antreprenorială, dezvoltare economică şi bani mai mulţi la bugetul statului. Am spus-o de multe ori – sectorul de exploatare forestieră şi prelucrare a lemnului poate contribui, în condiţiile exploatării sustenabile, la creşterea economiei româneşti”, afirmă specialistul ASFOR.

Potrivit sursei citate, perspectiva socială a programului „Rabla pentru sobe” o reprezintă schimbarea sobelor vechi cu unele noi şi performante, o metodă care devine, astfel, accesibilă cu sprijinul finanţării de către stat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: