Skip to content
Politică

Rachete Patriot sau fumigene românești? „Nu știu să existe un document oficial” EXCLUSIV

puterea.ro

Departamentul de Stat al SUA a dat OK-ul pentru includerea României pe lista celor 13 state aliate care folosesc în prezent sistemele antiaeriene Patriot, dar până la demararea negocierilor și eventuala semnare a unui contract ferm de livrare a tehnicii militare mai este cale lungă, explică un fost consilier prezidențial pe teme de securitate.

Iulian Fota, expert în securitate, declară în exclusivitate pentru PSNews.ro că sunt destule chestiuni de pus în balanță înainte de a ne bucura de faptul că vom fi beneficiarii unor sisteme defensive moderne.

Primul pas pe un drum lung

Din punct de vedere diplomatic, ceea ce noi vrem să facem este OK pentru Departamentul de Stat și putem începe negocierile cu Pentagonul și companiile producătoare. Nu înseamnă că le-am cumpărat. E un prim pas dintr-un drum care edste ceva mai lung”, a explicat Fota.

Dintr-un anumit punct de vedere, decizia Agenției pentru Cooperare în Securitate din guvernul american poate fi privită ca un vot de încredere pentru România. „Vorbim de tehnologie modernă. Americanii au niște reguli foarte clară. Este primul pas, în care Departamentul de Stat a agreat includerea României pe lista țărilor care pot beneficia de acest tip de armament.

Restul ține de noi: să demarăm negocierile, să alegem modelul, condițiile etc. Americanii sunt mai avansați în procesul acesta decât suntem noi. Ei au decizie luată la nivelul unei agenții guvernamentale americane. La noi, la nivelul cărei structuri guvernamentale, sau CSAT sau Parlament s-a luat o astfel de decizie?”, întreabă fostul consilier prezidențial.

O eventuală dotare a fortelor armate române cu rachete Patriot va fi motivată strict prin prisma necesității înlocuirii tehnicii defensive anti-aeriene învechite de care dispune România acum, dar nu va putea fi expusă în mod oficial ca o măsură de apărare strict împotriva Rusiei.

NATO și UE au puncte de vedere oficiale în care menționează pericolul reprezentat de Rusia, dar  documentele noastre sunt foarte blânde vis-a-vis de Rusia.

Nu este o achiziție făcută având pe cineva în vizor. Pur și simplu acoperim un domeniu deficitar”, explică Fota poziția oficială inclusă în Strategia de Securitate a României, menționând că pentru moment avem și o altă ofertă de la MBDA. „Asta trebuie spusă. Eu nu am auzit să fie luată o decizie clară luată în acest sens”, susține

Polonezii, cu un pas în față

Spre deosebire de noi, Polonia pare să fi avansat mult mai repede în discuțiile privind dotarea aramtei sale cu sisteme Patriot, în strategia multianuală de dotări întocmită de guvernul de la Varșovia fiind cuprinsă această cerință, dar și bugetul de 8 miliarde dolari stabilit inițial pentru acest program.

La ei este o chestiune deja tranșată. La ei era luată decizia și cereau cel mai nou sistem de control al rachetelor Patriot și americanii aveau anumite rețineri, dar înțeleg că lucrurile s-au lămurit după vizita președintelui Trump la Varșovia”, spune Fota.

Pe o strategie comună NATO, acordul dat de americani pentru vânzarea rachetelor Patriot către Polonia și România pare justificat, în condițiile în care Kaliningrad și Crimeea au ajuns două puncte supermilitarizate  poziționate de Rusia în coasta statelor NATO.

Tactic, Rusia are un avantaj prin forța militară concentrată în Crimeea. Sunt mai bine dotați decât suntem noi în acest moment. Dar, la nivel strategic, NATO poate face față unei Rusii agresive”, liniștește lucrurile fostul consilier de la Cotroceni.

În strategia NATO adoptată în cadrul summitului de la Varșovia din iulie 2016, țările membre au stabilit că este necesară întărirea flancului estic al Alianței, aceasta justificând și relocarea unor trupe multinaționale în țările baltice, ca și cerința Washingtonului adresată aliaților europeni de îndeplinire a angajamentului de finanțare a Apărării cu 2% din PIB.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *