Skip to content
Politică

Rădăcinile averii lui Gabriel Comănescu: noi dezvăluiri despre legăturile sale cu personaje controversate

" "

Potrivit unei investigații realizate de RISE Project, rădăcinile averii unuia dintre cei mai bogați români, Gabriel Comănescu, sunt direct legate și de unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din România, sindicalistul penal Liviu Luca.

Amintim că, într-o investigație anterioară, RISE Project lega averea omului de afaceri de parteneriatul cu un german, om-cheie în managementul OMV Petrom. În acest sens, neamțul a jucat la dublu timp de doi ani, influențând deciziile OMV Petrom în interesul afaceristului român și al său personal, punând astfel mâna pe platformele maritime ale Petrom.

" "

În noua investigație, se face referire la firma Foserco, din care, astăzi, nu a mai rămas mare lucru. Foserco a făcut parte din strategia energetică națională și deținea mai multe instalații de foraj pentru cercetare cu care putea descoperi noi zăcăminte de țiței și gaze naturale pe care ulterior să le exploateze Petrom și Romgaz. Această afacere a statului român a fost privatizată cu succes în timpul lui Radu Vasile și vândută mai târziu de Gabriel Comănescu, jucător important pe piața locală a petrolului.

Conform sursei citate, aventura privată a Foserco a început în 1998, când statul a cedat compania unei firme de apartament din Constanța, RPT Oil SRL. La acea vreme RPT era deținută la vedere de Gabriel Comănescu și de alți doi oameni de afaceri, Ioan Dancău și Niculae Lazăr Miclăuș. Ultimul dintre ei, Miclăuș, este și cel care a luat în spațiul firma la acea vreme, pe strada Adamclisi din Constanța.

Dosarul de privatizare a fost semnat din partea Fondul Proprietății de Stat de Gheorghe Ionescu, tatăl lui „Syda”, soțul Elenei Băsescu. „Bebe” Ionescu, cum îi zic prietenii, a ajuns ulterior în consiliile de administrație ale mai multor companii care au fost privatizate, printre care Oil Terminal, Conpet sau Petrom.

RPT a cumpărat Foserco de la FPS cu un patrimoniu de cel puțin cinci instalații de foraj și mai multe utilaje industriale.

Firma lui Comănescu s-a angajat să investească două milioane de dolari la achiziție și încă cinci în următorii patru ani. Din cele șapte milioane de dolari, peste două și jumătate trebuiau investite în modernizarea instalațiilor de foraj.

Acest lucru a fost posibil deoarece, în 1999, la nici un an după privatizare, Comănescu a făcut o mutare secretă pe eșicherul afacerii Foserco. A înființat, în iulie a acelui an, cu ajutorul avocaților Mossack Fonseca, o companie offshore în Insulele Virgine Britanice. Denumită Brington Capital Limited, aceasta a deținut alături de RPT Oil acțiuni în cadrul Foserco SA. O vreme, societatea offshore a avut în posesie 44 la sută din Foserco în timp ce RPT Oil deținea 39 la sută din acțiuni. Între ele, cele două firme ale lui Comănescu dețineau controlul asupra întreprinderii din Târgu-Ocna. Asociatul secret al lui Comănescu în firma offshore? Nimeni altul decât Liviu Luca, sindicalistul penal care făcea afaceri în numele lui Sorin Ovidiu Vîntu. Mai mult, în acționariatul Foserco a intrat și FSLI Petrom, federația sindicală a lui Liviu Luca, scrie RISE Project.

CITIȚI INVESTIGAȚIA INTEGRALĂ AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *