Radiografia noului Guvern. Ștefureac: „Valoarea unui mandat de ministru nu poate fi observată într-un singur an”

Remus Ștefureac
Remus Ștefureac. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

În exclusivitate pentru PS News, politologul Remus Ștefureac a vorbit despre promisiunile noului Guvern condus de Marcel Ciolacu și și-a exprimat opinia cu privire la viitorul coaliției dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. „Valoarea unui mandat de ministru nu poate fi observată într-un singur an”, a punctat acesta.

Remus Ștefureac a susținut că este timpuriu să ne referim deja la performanța miniștrilor: Sigur, noii miniștri vor trebui să performeze. O parte din miniștri sunt în continuare în funcție și de multe ori se spune că valoarea unui mandat de ministru nu poate fi observată într-un singur an. E nevoie de o perioadă mai lungă pentru a vedea proiecte inițiate și proiecte implementate. Doar de vreo câteva luni, trei-șase luni, e necesar pentru un ministru nou în funcție pentru a învăța portofoliul. Din acest punct de vedere, vom vedea cum va arăta performanța peste 6-8 luni. Sunt miniștri, evident, cu experiență, care-și cunosc domeniile de activitate, dar sunt și miniștri noi. Mă bucur să văd mai multe doamne în noul guvern, dacă am remarcat corect. Cred că e un lucru bun pentru România. Numărul de femei în structura guvernului este încă insuficient, pentru că va trebui să tindem spre egalitate, sau chiar, de ce nu, să avem situații inverse, așa cum se întâmplă în lumea democrată civilizată”, a declarat politologul.

Guvernul Ciolacu
Guvernul Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Se va păstra o stabilitate în coaliția PNL-PSD?

„Aș spune că până la începutul anului viitor, cel puțin, cele două partide sunt condamnate să asigure stabilitatea. Partidul care va genera instabilitate va suferi niște costuri electorale serioase, mai ales în următoarea perioadă, în perspectiva toamnei și iernii care vin. România are nevoie de responsabilitate la vârful statului, iar în acest moment responsabilitatea se traduce prin stabilitate. Însăși modul în care s-a făcut această rocadă, această schimbare de prim-ministru, stabilită printr-un protocol agreat în urmă cu un an și jumătate, faptul că s-a respectat acea înțelegere este totuși un semnal pozitiv, care oferă predictibilitate și arată că și astfel de acorduri pot fi implementate în România. Vorbim de un acord în premieră care este respectat și acest tip de atitudine ar trebui să guverneze până la încheierea mandatului acestei coaliții”.

„România are nevoie de stabilitate, România are nevoie de responsabilitate, iar așa cum spuneam și la începutul intervenției, partidele care vor genera conflicte, se vor concentra pe agendele de partid, s-ar putea să fie sancționate. E adevărat, haideți să spunem poate în primăvara anului viitor vom fi în plină efervescență electorală, cu patru rânduri de alegeri și atunci e posibil să apară nuanțări, delimitări și eventuale drumuri diferite ale celor două partide, la fel cum e și posibil ca cele două partide, poate și pe fondul ascensiunii unor curente radicale, să ajungă la concluzia că a continua acest tip de parteneriat este cea mai bună soluție și pentru ele și, poate, și pentru țară”, a punctat intervievatul.

Premierul Marcel Ciolacu a povestit la Parlament că a picat la Facultatea de Drept, că a condus numai maşini second hand şi că a lucrat ca muncitor

Premierul Marcel Ciolacu a povestit la Parlament detalii din viaţa sa, afirmând că a picat la Facultatea de Drept, că a condus numai maşini second hand şi că a lucrat ca muncitor. Nu am furat niciodată, nu am fost acuzat, nu am fost chemat niciodată la DNA, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a fost întrebat ce maşină conduce, el afirmând că nu are maşină personală de cinci sau şase ani, dar că a condus şi Wolsvagen, şi Opel Cadet, dar le-a vândut pe toate.

Ciolacu a mai spus că maşinile au fost cumpărate la second hand din Germania. ”M-am dus personal pentru că am avut un frate care s-a dus la muncă în Germania, cu familia”.

Ciolacu a transmis presei că âşi va prezenta viaţa în detaliu, astfel încât să nu mai circule minciuni”.

”Ce vă pot spune foarte clar, nu am furat niciodată, nu am fost acuzat, nu am fost chemat niciodată la DNA, am avut plângeri şi am primit aceste clasări şi cred că o să mai primesc mult timp. Nu am făcut ceva de care să îmi fie ruşine mie, familiei sau părinţilor mei, niciodată. Nu am făcut nimic rău împotriva nimănui şi mi-am asumat toată viaţa tot ceea ce am făcut”, a spus el.

Despre problema studiilor, Marcel Ciolacu a spus că şi-a luat diploma de licenţă la Bucureşti.

”O să vă dau toate detaliile, în ceea ce priveşte când am dat examenul a ţinut de decizia mea şi a familiei mele. Am terminat liceul, mi-am luat Bacalaureatul, nu e niciun fel de problemă, am dat la Facultatea de drept şi nu am intrat. Pe vreme mea, m-am dus în armată, unde am făcut întâi la munci agricole vreo două trei luni (..) A venit revoluţia, m-am căsătorit, au venit altele priorităţile, m-am căsătorit. În acel moment, tatîl meu a fost un om care a câştigat suficienţi bani, pentru că a fost pilot militar, dar a ieşit la pensie. Noi suntem toţi trei fraţi, între timp fraţii mei se căsătoriseră înainte, apăruseră nepoţii. Nu am cerut niciodată bani de la părinţii mei şi am mers către zona privată”, a spus premierul.

Ciolacu s-a referit la locurile de muncă pe care le-a avut. ”Am lucrat la o companie româno-israeliană de import-export, ca angajat.

”Am lucrat şi ca muncitor după ce nu am intrat, când am fost la Electronica Industrială, când am plecat în Armată, din acelaşi motiv, după care mi-am făcut propria companie, unde mi-am cumpărat toată concurenţa din jur”, a mai spus el.

Autor

  • Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: