Skip to content
Puterea Știrilor Video

Radiografia unui dezastru economic iminent. Remus Borza: De la anul, prăpădul!

Facebook

Deputatul Remus Borza, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, a analizat, în studioul ”Puterea Știrilor”, greșelile politicilor economice pe care le-a făcut Executivul în ultimii ani, în principal sacrificarea investițiilor în favoarea creșterii nesustenabile a salariilor din sectorul bugetar. ”Statul este un prost angajator”, spune Borza, ”adică plătește bine, dar cere puțin”.

”Am ajuns și la anomalia asta, în care un bugetar este mai bine plătit decât un privat. Până la urmă, ăia 4 milioane de angajați din mediul privat duc greul economiei, ei generează plusvaloare la bugetul de stat. De partea cealaltă, cei 1,4 milioane de bugetari au așa o stare de ”dolce far niente”, cu multă blazare, suficiență, mediocritate.

Prost e, însă, cel care plătește, iar statul este, într-adevăr, un prost angajator, plătește bine și cere puțin. Avem un salariu mediu brut în sistemul bugetar de 705 euro și un salariu mediu brut în sectorul privat de 534 de euro, nicăieri în lumea asta nu cred că mai întâlnim o asemenea situație.

Am crescut foarte mult fondul de salarii, fondul de pensii, aproape că le-am dublat în ultimii ani, dar cu consecința sacrificării investițiilor, cu împrumuturi excesive. Înțeleg, am împrumutat 100 de miliarde de euro, dar cu banii ăștia împrumutați am construit și noi un spital, o școală, un kilometru de autostradă, o fabrică, o uzină? Din contră, am falimentat 7.500 de fabrici și uzine”, a declarat deputatul la ”Puterea Știrilor”.

”Deficit comercial cât Casa Poporului”

Deputatul consideră că cea mai mare greșeală a fost încurajarea unei creșteri economice bazate exclusiv pe importuri și consum, în dauna unei creșteri ”sănătoase, bazate pe producție și exporturi”. În plus, ”avem un deficit de balanță comercială cât Casa Poporului, 15 miliarde de euro anul trecut, iar anul acesta ne ducem spre 17 miliarde”.

”Toată această hemoragie n-a făcut altceva decât să finanțeze milioane de locuri de muncă în afară, să stimuleze importurile și să stimuleze, evident, inflația, care este la o valuară dublă față de media europeană.
Dar, pe fond, desigur că nu puteam să mergem la infinit cu salarii și pensii atât de mici. În 2012, când a venit PSD la putere, aveam 700 de lei salariul minim pe economie, astăzi e 2.080 de lei, deci iată o creștere semnificativă. La fel, valoarea punctului de pensie în ianuarie 2012 era 732 de lei, acum este 1.100 de lei, iar de la 1 septembrie va fi de 1.265 de lei. Apoi, de la anul, prăpădul: 1.775, în 2020, și 1.875, în 2021. Impactul bugetar va fi mare.

Dar problema mea este cu pensiile nesimțițe, acele pensii speciale. Sunt pensii și de 18.000 de euro, este enorm!”, a adăugat Remus Borza la ”Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *