Skip to content
Politică

Radu Carp aprobă ideea unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare: Trebuie să respectăm angajamentele în domeniul justiției

Zilele trecute tot mai multe voci politice din cadrul partidelor aflate în opoziție au cerut imperativ convocarea unui referendum pe justiție în data de 26 mai, adică în ziua alegerilor europarlamentare. Acest lucru ar spori șansele ca cvorumul necesar de cel puțin 30 de procente să fie întrunit și ar oferi poporului oportunitatea să se exprime în mod direct, în legătură cu o chestiune fierbite care a divizat societatea.

După decizia CCR de admitere a sesizării privind organizarea unui referendum odată cu alegerile europarlamentare de pe 26 mai, președintele USR, Dan Barna, a declarat că în prezent, se deschide calea organizării unei consultări populare pe justiţie, sau organizarea referendumului Fără Penali în funcții publice. “Curtea Constituțională a României a decis astăzi că se poate organiza referendum în ziua alegerilor europarlamentare de pe 26 mai. În acest moment se deschide calea pentru organizarea referendumului pe justiție, sau pentru Fără Penali în Funcții Publice. Avem toată încrederea că președintele Klaus Iohannis va organiza acest referendum fundamental pentru România”, a spus Dan Barna.

Victor Ponta, liderul PRO România, a susținut și el ideea unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare. „Dacă aș fi, dar nu sunt, în locul domnului Iohannis, aș face un referendum pe justiție. Alegerile pentru Parlamentul European de anul acesta trebuie să fie mult mai mult decât cei 33 de români. Trebuie să fie despre legitimitate, legitimitatea de a conduce țara”, a spus Ponta.

Totodată, surse politice de la Cotroceni au precizat că președintele Klaus Iohannis a început deja să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare. Astfel, există șansele ca în data de 26 mai să fim consultați ți în legătură cu justiția din România.

În acest context, politologul și profesorul universitar, Radu Carp a precizat pentru PSNews.ro că ideea organizării unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare este una foarte bună. “Sunt absolut de acord cu ideea organizarii unui referendum pe data de 26 mai. Tema ar trebui să fie continuarea respectării angajamentelor luate de România în domeniul justiției. Este evident că PSD și aliații săi vor încetarea acestor angajamente.

Problema este însă că, așa cum arată și exemplul recentului referendum din Republica Moldova, nimeni din afara celor deja hotărâți să voteze la alegerile pentru PE nu va veni să voteze la referendum. Participarea va fi exact aceeași. Desigur, vor exista și cavaleri ai apocalipsei care vor anunța mobilizări record în favoarea partidelor care susțin referendumul. Ori un succes al boicotului din partea celor care neagă utilitatea referendumului. Nimeni nu va câștiga, nimeni nu va pierde dintre partide”, a precizat Radu Carp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *