Skip to content
Europa Politică

Radu Carp descoase ițele „eșecului” anunțat de Dăncilă: A făcut-o cam devreme, dar șansele erau mici pentru un acord!

pnl.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii „Matinal” – Rubrica: Apel Matinal, că un acord politic între statele membre ale Uniunii Europene în privinţa cadrului financiar multianual nu va fi finalizat în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE, deoarece nu există consens, părerile fiind divizate.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Primul eşec al României la preşedinţia Consiliului UE. Dăncilă: Nu vom obţine un acord politic

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura cu profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Univeristății București, Radu Carp. Concret, întrebat ce concluzii putem trage în urma anunțului premierului României, expertul în politică europeană a atras atenția că impedimentul în calea obținerii unui acord pe cadrul financiar multianual este Brexit și pe de altă parte pentru unele țări este convenabil să aștepte alegerile pentru Parlamentul European și noua Comisie Europeană, care va activa din iulie.

Într-adevăr este cea mai complicată problemă pentru că aici depinde dacă va fi un no-deal Brexit sau se va ajunge la un acord, se va ratifica un acord în Parlamentul de la Londra. Dacă va fi un no-deal Brexit înseamnă că Marea Britanie nu va mai plăti deloc contribuția care este trecută în acel acord, respectiv 10 miliarde de euro. Asta înseamnă o gaură foarte mare în buget

Urmează un vot foarte dificil în Camera Comunelor. În orice caz, ieri s-a votat un amendament potrivit căruia Guvernul Marii Britanii dacă pierde la vot trebuie să vină într-un termen foarte scurt cu o altă variantă, ori o altă variantă agreată de liderii europeni nu există. Așadar, posibilitățile de manevră privind un acord Brexit devin din ce în ce mai reduse și aceasta este marea problemă, dacă nu vor fi acei bani probabil că nu se va ajunge la un acord pe cadrul financiar multianual

Sigur că este convenabil pentru unele țări să nu ajungă acum la un acord și să aștepte alegerile pentru Parlamentul European, să aștepte noua Comisie, noua viziune asupra bugetului. Multe țări nu depun un efort suplimentar în a ajunge la un compromis în lipsa banilor Marii Britanii. Este o situație foarte dificilă de gestionat pentru orice stat, nu numai pentru România

Nici eu nu cred că se va ajunge la un acord pe cadrul financiar multianual pentru că este logic cumva. Urmează alegeri pentru parlamentul european și noua Comisie Europeană poate să vină începând din luna iulie cu o altă viziune asupra bugetului, așadar sunt foarte multe necunoscute în joc în momentul de față”, a precizat politologul.

Totodată, chestionat dacă anunțul Vioricăi Dăncilă nu a venit cam devreme, Radu Carp a confirmat acest fapt cu precizarea că în orice caz șansele de a se ajunge la un acord pe cadrul financiar multianual pe perioada președinției rotative a Consiliului UE deținută de România sunt reduse.

„Da. Mi se pare puțin cam devreme. Repet, nu s-a votat acordul pe Brexit în Parlamentul Britanic și astfel nici ratificarea lui. Nu există un calendar și sunt așteptări mari față de noua Comisie care va începe din luna iulie în 2019. Mi se pare puțin din scurt anunțul doamnei Dăncilă, dar sigur că șansele sunt foarte mici să se ajungă la un acord din motivele pe care le-am spus, a conchis Radu Carp în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *