Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice de la Universitatea București, a analizat evoluția prezenței la urne la alegerile prezidențiale, precizând și ce candidat ar putea produce o surpriză.
Radu Carp consideră că prezența la urne ar urma să fie la nivelul din 2019, în timp ce tot mai mulți români se prezintă la urne pentru a vota noul președinte al României.
„Cred că va fi egală cu prezența din 2019. Întotdeauna la prezență mai mare, candidații partidelor populiste câștigă, au mai multe voturi, au un procent mai mare”, a declarat Radu Carp pentru PS News, după afișarea prezenței de la ora 16.
Profesorul a analizat și șansele lui Călin Georgescu și a precizat în ce condiții acesta poate fi o surpriză la alegerile prezidențiale. Potrivit lui Radu Carp, Georgescu va fi o surpriză electorală dacă depășește pragul de 12%, pentru că în sondaje era deja măsurat la circa 9%.
„El era preconizat la 9%, în sondaj. Dacă ia între 6 și 12% e în ponderea normală, nu e o surpriză. Dacă ia peste 12% e o surpriză”, a explicat Radu Carp.
Profesorul consideră că Georgescu are electoratul său câștigat în mediul online, un electorat care înainte de vot era indecis și nu avea o opțiune clară de vot:
„Georgescu are propriul electorat, pe care îl aduce la vot fără să ia din electoratul altora”.
Călin Georgescu a dominat mediul online, în special platforma Tiktok, unde a atras numeroase persoane de partea sa. Este urmărit de peste 190.000 de persoane și are peste 3 milioane de like-uri pe Tiktok.
În 2022, Călin Georgescu era propunerea AUR pentru premier, dar la scurt timp partidul lui Simion a renunțat la el. Georgescu i-a apreciat pe naziștii Corneliu Zelea Codreanu și generalul Ion Antonescu, iar AUR a fost nevoit să se separe de „premierul” său. Călin Georgescu are un mesaj naționalist, anti-Occident și foarte similar cu AUR și Șoșoacă.
Pe 21 noiembrie, Biroul Electoral Central (BEC) a decis înlăturarea tuturor clipurilor și materialelor electorale online ale candidatului Călin Georgescu, deoarece nu conțineau codul de identificare al mandatarului financiar.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News