Skip to content
Politică

Radu Carp, în cazul participării lui Klaus Iohannis la ședințele de Guvern: Există un mic impediment!

Klaus Iohannis a anunțat marți că intenționează să participe la ședințele Guvernului Dăncilă. Anterior, președintele a solicitat Guvernului să îi fie trimise activitățile Executivului de pe ordinea de zi a tuturor ședințelor.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Iohannis intră la rupere: Voi merge la şedinţele de Guvern!

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu politologul Radu Carp. Concret, chestionat cum vede din punct de vedere constituțional anunțul președintelui, profesorul universitar al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București a atras atenția că președintele poate merge la ședințe, din punct de vedere practic existând un precedent, dar constituțional există niște obstacole precum faptul că ar fi necesară o invitație din partea premierului.

„Există un mic impediment. Președintele poate participa la ședințele de Guvern la care se discută probleme de importanță deosebită. Se mai precizează și faptul că participarea se face la invitația premierului. Astfel, Guvernul se poate apăra și să nu îl invite, deși în momentul în care președintele a mai fost nu a existat o invitație și nu s-a pus problema aceasta.

Cu toate acesta, președintele se poate duce, dar dacă se împinge conflictul la extrem, prim-ministrul poate și el să adreseze o scrisoare prin care să spună că nu îl invită și că nu este bine-venit. Așadar, pur teoretic ar putea fi și cazul acesta, dar, repet, ținând cont de precedentul caz în care a participat la ședința de Guvern nu va fi o problemă, dar din ce am înțeles, din reacția domnului Iordache, de exemplu, este că se va ignora pur și simplu prezența președintelui la acea ședință de Guvern”, a precizat constituționalistul.

Totodată, chestionat ce denotă gestul lui Iohannis din punct de vedere politic, Radu Carp a evidențiat că este o acțiune care transmite că președintele este interesat de ordonanța de urgență anunțată de Executiv în privința Codurilor Penale. Mai mult, politologul a subliniat că președintele în mod normal va ști indiferent de situație în ce zi ar urma la Guvern discuții pe o astfel de OUG.

„Gestul președintelui, sigur că, denotă interes față de anunțata ordonanță de urgență. Deocamdată nu știm foarte multe despre această OUG. Ar trebuie să fie întrebate ministerele de resort dacă s-a pornit pe un circuit de avizare. Există două posibilități și anume că ori intră pe ordinea de zi în Guvern și atunci trebuie anunțată pe site potrivit legii transparenței, ori intră pe o listă suplimentară pe ordinea de zi și este posibil și acest fapt, iar eu mă aștept ca acesta să fie scenariul, dar chiar și pe o listă suplimentară este nevoie de avizele minsiterelor. Oricum, nu se poate da chiar în ziua în care este elaborată. Minim o zi cred eu că este necesar ținând cont de tot circuitul avizării pentru a se obține aceste avize. Vom ști cu siguranță înainte cu o zi despre această ordonanță, precum în cazul OUG 13, iar atunci președintele va ști  dacă se discută sau nu despre o astfel de modificare adusă justiției. Asta în mod clar, chiar dacă este pe ordinea de zi suplimentară”, a conchis Radu Carp în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *