Radu Carp: În momentul de față, Klaus Iohannis are mari șanse să fie numit șef NATO

Radu Carp

Mark Rutte ar avea culoar liber pentru a ocupa postul de secretar general al NATO, după ce Kaus Iohannis ar fi decis să se retragă, scrie ziarul independent turc T24, unul dintre cele mai apreciate din Turcia. „Presa turcă este mult mai controlată decât în alte țări europene, iar Mark Rutte, când a obținut sprijinul Turciei, a dat ceva la schimb”, explică pentru PS News, politologul Radu Carp.

„Sigur că în momentul de față, Klaus Iohannis are mari șanse. Dacă se va retrage sau nu, chiar nu știm. Aici trebuie să existe o reacție. Noi nu avem încă o reacție din partea președintelui, fiindcă e o candidatură personală, nu implică instituția prezidențială. Întâlnirile recente cu oficialitățile turce au fost înaintea deplasării în Statele Unite, unde subiectul nu s-a tranșat. Adică nu exclud să existe și alte contacte după vizită din Statele Unite, dar nu stim.

„E de așteaptat că se va retrage” este opinia jurnalistului turc

În ceea ce se scrie în presa turcă este o diferența de formulare. Dacă sursele noastre media ne spun că se va retrage este una, dar când se spune, “e de așteaptat că se va retrage” este opinia jurnalistului turc. Eu nu cred că au existat contacte după vizita la Washington. Atunci a existat un contact, au fost niște convorbiri telefonice, dar după vizita la Washington unde a fost întrebat direct și a spus că nu se retrage, nu avem nimic oficial.

Mark Rutte, când a obținut sprijinul Turciei, a dat ceva la schimb

Presa turcă este mult mai controlată decât în alte țări europene. Mark Rutte când a obținut sprijinul Turciei a dat ceva la schimb, în mod evident. Adică a anunțat un pachet de investiții, dar nu știm detaliile. Probabil că este o modalitate de presiune pentru că acele investiții vor veni doar în cazul în care candidatura respectivă, va fi de succes. Eu așa interpretez pentru că la momentul respectiv, nu se spunea exact ce a promis Rutte, Turciei. S-a spus că Olanda a promis mai multe, dar nu s-au oferit detalii”, spune Radu Carp.

„Klaus Iohannis se va retrage din cursa pentru șefia NATO”, scrie presa T24

„În acest moment, Mark Rutte a reușit să obțină sprijinul tuturor aliaților, cu excepția a trei țări. Se așteaptă ca președintele român Iohannis, căruia niciun stat nu i-a promis până acum sprijinul, să-și retragă și el candidatura în zilele următoare. Rămân Slovacia și Ungaria lui Orban, care se opun opoziție ferm”, scrie publicația din Turcia.

Conform jurnaliștilor turci, slovacii păstrează resentimente față de Rutte din cauza obstacolelor întâmpinate în procesul de aderare la Schengen, generate de Olanda.

În perioada imediat următoare, există o probabilitate mare ca Rutte să fie anunțat unanim ca noul secretar general al NATO în cadrul summit-ului NATO programat să aibă loc la Washington, pe 8-9 iulie.

„Cu toate acestea, negocierile pentru formarea unui guvern în Olanda pot dura mult timp. Noul guvern olandez nu a fost încă format, deși a trecut aproape un an de la alegeri. Dacă un nou guvern nu poate fi format până în septembrie, olandezii vor găsi probabil o formulă pentru ca Rutte să își părăsească postul de prim-ministru interimar”, mai scriu jurnaliștii din Turcia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: