Skip to content
Politică

Radu Carp prezintă dedesubturile discursului lui Dăncilă la Bruxelles: Ne afectează pe toți! EXCLUSIV

pnl.ro

Situaţia statului de drept în România a fost dezbătută miercuri în plenul Parlamentului European, la discuții participând și premierul României Viorica Dăncilă care a criticat MCV-ul spunând că și-a ratat menirea.

VEDEȚI ȘI: VIDEO LIVE Dezbaterea din Parlamentul European despre statul de drept în România. Dăncilă: MCV și-a ratat scopul

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura miercuri cu profesorul universitar al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, Radu Carp, pentru a analiza prestația premierului României în Parlamentul European. Specialistul în regim politic european atrage atenția că prim-ministrul României se pare că nu a înțeles care este tema dezbaterii de astăzi și atrage atenția că transmitem un mesaj dublu la Bruxelles, când cel corect ar fi unul al conclucrării cu oficialii europeni.

„În primul rând nu cred că a fost o dezbatere partizană. Cred că a fost o dezbatere așa cum se obișnuiește în Parlamentul European, ca fiecare stat să facă obiectul unei discuții, fiind o discuție între parteneri egali. Cred că doamna Dăncilă nu a știut care este tema discuției. Tema discuției era legată de respepectarea statului de drept, despre Mecanismul de Cooperare și Verificare, despre cum vede România justiția. Nu poți să spui că nu vrei MCV în condițiile în care Guvernele României anterioare au agreat acest mecanism prin vizitele care au fost agreate ale observatorilor, prin răspunsurile care au fost date de-alungul timpului Comisiei Europene. Nu este în primul rând diplomatic să spui că nu agreezi acest mecanism, dar să nu faci nimic concret. Transmitem un mesaj dublu la Bruxelles. Pe de-o parte suntem de acord și încercăm să punem în practică concluziile din aceste rapoarte, nu le negăm deoarece nu am auzit-o niciodată pe doamna Dăncilă să nege vreodată vreo concluzie a unui raport MCV în schimb spunem că nu suntem de acord.

Poziția care a fost exprimată de mai mulți membri ai Parlamentului European, cum că România ar trebui să lucreze mai îndeaproape cu Comisia de la Veneția, este o sugestie foarte bună. Ultimul raport al Comisiei de la Veneția este extrem de detaliat în legătură cu felul în care ar trebui să procedeze România în domeniul reformei justiției, sigur, în acele aspecte în care nu există un acquis european. Acolo unde există un acquis european în domeniul justiției, România nu trebuie să facă decât să transpună ceea ce s-a agreat, iar marja de manevră există în continuare. Comisia de la Veneția a făcut un rezumat și a spus care sunt modelele actuale referitoare la procurori, la magistrați în general și că trebuie să fie ales un model care să fie coerent și care să funcționeze. Acesta a fost mesajul din Parlamentul European. Cred că mesajul României ar trebui să fie că dorește să conlucreze în continuare printr-un schimb de infromații, printr-un schimb de opinii la nivelul experților cu aceste mecanisme europene. Acesta este un mesaj simplu pe care toată lumea l-ar înțelege. În schimb, mesajele de genul „protestatarii au fost violenți”, „nu ne mai trebuie MCV”, în primul rând, nu sunt înțelese pentru că nu sunt exprimate în limbajul cu care europenii sunt obișnuiți, a precizat profesorul universitar.

Chestionat ce consecințe suferă România în urma prestațiilor celor de la guvernare în plan european, Radu Carp semnalează că situația este îngrijorătoare întrucât există o diminuare sau chiar a lipsă a capitalului de încredere prin care este privit statul român de partenerii externi și care „ne afectează până la urmă pe toți și nu numai pe domnul Tăriceanu sau pe doamna Dăncilă”.

„Problema este ce capital de încredere ai la nivelul partenerilor tăi. Problema majoră a PSD este că a ajuns în grupul socialiștilor europeni ceea ce este Fidesz astăzi în grupul PPE, respectiv este tolerat pentru că are un număr mare de membri, dar dezavuat în tot ceea ce întreprinde. Din momentul în care partidul aflat la guvernare nu are o legătură bună cu partidul european S&D, ALDE nu are o legătură bună cu ALDE european așa cum am văzut legat de domnul Guy Verhofstadt care se poziționează cu totul diferit față de domnul Tăriceanu, este o problemă și pentru actuala guvernare pentru că noi vorbim despre partide foarte influente care au reprezentanți la nivelul Consiliului European, la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Parlamentului European și cu care nu putem avea un dialiog coerent. Aceasta este problema. Lipsa sau diminuarea capitalului de încredere politic al României și care ne afectează până la urmă pe toți și nu numai pe domnul Tăriceanu sau pe doamna Dăncilă. Pe toți ne afectează această lipstă de capital de încredere politică”, a conchis Radu Carp pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “Radu Carp prezintă dedesubturile discursului lui Dăncilă la Bruxelles: Ne afectează pe toți! EXCLUSIV

  1. Indivizi imbracati in sutane, care spun ca vin in numele Tau, ne pun sa dam cu pietre in copiii cu parul roz. Ne spun ca este dorinta Domnului ca sa omoram pruncii cu parul roz. Ca noi suntem sarmani si fara minte iar ei ne ispitesc cu vorbe dulci si inselatoare.
    Noi stim, Doamne, ca toti suntem copiii tai si pe toti ne iubesti si ne ierti chiar daca avem pielea alba sau neagra, parul blond, negru sau roz, minte multa sau mai putina.
    Pedepseste-i Doamne amarnic pe cei care si-au vandut sufletul si neamul, ne manipuleaza si le place sa Te rastigneasca in fiecare zi. Ne invrajbesc si ne stapanesc. Tradatori de neam si tara, vanzatori de Dumnezeu, pedepseste-i Doamne si ne lumineaza pe noi. Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *