Skip to content
Politică

Radu Carp taie optimismul oficialilor: România nu este pregătită să preia președinția UE – nu s-a făcut nimic până acum! EXCLUSIV

PNL.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, într-un interviu la TVR, că preluarea preşedinţiei Consiliului UE este un examen pentru România, iar pentru o notă mare e nevoie de consens între partide, iar unii politicieni să treacă ”dincolo de interesul personal”.

Nu se poate spune că România este pregătită să preia președinția Consiliului UE. Potențial ar fi mai pregăită, după numirea domnului Ciamba la Afaceri Europene, pentru că, în timpul mandatului domnului Negrescu, ministerul Afacerilor Europene nu era pregătit absolut deloc”, a declarat pentru PSNews expertul în regim politic european, Radu Carp, profesor universitar în cadrul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București.

Nu s-a făcut nimic, nici din punct de vedere al conceptului politic, a existat la un moment dat o listă de priorități, dar era atât de lungă, era un document de 60 de pagini, în așa fel că părea că România se preocupă de tot ce înseamnă Uniunea Europeană, când asemenea priorități pot fi dezvoltate în maxim două pagini, dacă dorești să realizezi într-adevăr un obiectiv.

În afară de acea listă, nu era nimic făcut, din punct de vedere organizatoric, pentru că aici este marea provocare a României, cum anume să asigure buna funcționare a reuniunilor care vor avea loc pe teritoriul țării noastre, timp de șase luni.

Timpul este foarte scurt, până la sfârșitul anului, procedura de achiziții publice este foarte complicată, deci cred eu că este nevoie de un efort foarte intens, până la sfârșitul anului, pentru a finaliza tot ce este nevoie pentru ca România să preia președinția UE în bune condiții”, a adăugat Carp.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că este ”mai optimist” în prezent decât era acum câteva săptămâni în legătură cu pregătirea României pentru a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Iohannis a afirmat că nu doreşte să facă aprecieri despre activitatea fostului ministru Victor Negrescu, dar ”e mult mai bine”.

Probabil a făcut această declarație în contextul în care s-a făcut o schimbare la ministerul Afacerilor Europene, în sensul că domnul George Ciamba este un diplomat de carieră, cu multă experință, inclusiv în probleme europene. Sigur, este și foarte apropiat de Liviu Dragnea, care, după cum se știe, l-ar fi dorit ministru de Externe, dacă acest pot ar fi căzut în grădina celor de la PSD, dar după cum se știe, a ajuns la ALDE, conform negocierilor din coaliția aflată la guvernare, așa că domnul Ciamba nu a putut să ocupe decât poziția de secretar de stat.

Personal cred că este mult mai bine ca un diplomat de carieră, indiferent de apropierile și afinitățile sale, să ocupe această poziție, foarte importantă, decât persoane care au dovedit că nu au experianță, nu au făcut nimic, nici din punct organizatoric, nici din punct de vedere politic.

Eu, personal, am mai multă încredere cu domnul Ciamba, decât cu domnul Negrescu”, apreciază expertul în politică europeană.

”Domnul Ciamba are o responsabilitate imensă: până acum nu s-a făcut practic nimic, nu este clar cum se vor organiza aceste reuniuni, nu este clar ce priorități politice are România.

Recent a apărut și o evaluare făcută de mediul privat , dar se pare că nu există nici o corelare între mediul privat și ceea ce se întâmplă la ministerul Afacerilor Europene, cel puțin pentru moment. Eu sper însă ca situația să se remedieze curând.

Președintele poate fi mai optimist pentru că acum poate lucra cu un diplomat, cu o persoană care are mai puține veleități politice, mai puțin pusă pe conflict, iar faptul că nu a avut nicio obiecție la numirea domnului Ciamba spune foarte multe, în ceea ce privește opțiunile lui Klaus Iohannis în legătură cu persoana cu care ar dori să lucreze”, a mai spus Radu Carp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *