Calendarul alegerilor, având în vedere interesul natural al românilor pentru prezidenţiale, a făcut din alegerile legislative Cenuşăreasa acestui an electoral, consideră analistul politic Radu Magdin.
„Campania pentru alegerile parlamentare a fost aproape total acoperită de cea pentru alegerile prezidenţiale. Chiar în această săptămână, când ar trebui să avem o mutare firească spre miza acestor alegeri cheie, cele legislative, atenţia publică este mai degrabă asupra turului al doilea al prezidenţialelor şi asupra profilului candidatului surpriză Călin Georgescu. Calendarul electoral, având în vedere interesul natural al românilor pentru alegerile prezidenţiale, a făcut din alegerile legislative Cenuşăreasa acestui an electoral”, a declarat Radu Magdin, pentru AGERPRES.
El a admis că, duminică, dată fiind miza alegerilor – stoparea creşterii electorale a forţelor suveraniste – s-ar putea înregistra o prezenţă mai mare la urne faţă de până acum.
„Participarea electorală în alegerile parlamentare este în general sub cea din alegerile prezidenţiale. Una din explicaţii se referă la faptul că, dacă în alegerile prezidenţiale poţi vota oriunde, în cele parlamentare poţi vota doar în judeţul unde ai reşedinţa. Legislaţia electorală face mai greu votul românilor mai mobili. S-ar putea totuşi ca miza alegerilor – stoparea creşterii electorale a forţelor suveraniste – să mobilizeze la vot mai mulţi votanţi ca de obicei. Mă aştept ca primarii PSD şi PNL să fie mult mai mobilizaţi decât în primul tur al prezidenţialelor, de exemplu”, a fost de părere analistul politic.
Radu Magdin a subliniat că rezultatul alegerilor prezidenţiale va influenţa votul de duminică de la parlamentare.
„În mod cert, PSD şi PNL sunt slăbite şi este greu să facă scoruri peste 30%, respectiv 20%. Totuşi, mă aştept să aibă performanţe mai bune duminică, pe un fond de mobilizare suplimentară. La PSD nu avem încă o schimbare clară de lider, Marcel Ciolacu rămâne în prim-plan până la alegeri. Schimbarea este la PNL, acolo unde Ilie Bolojan caută să îi readucă acasă pe liberalii nemulţumiţi de Iohannis şi de alianţa cu PSD”, a spus Magdin.
În opinia sa, alegerile parlamentare nu vor fi lipsite de surprize.
„După votul din 24 noiembrie, surpriza ar fi să nu avem surprize la alegerile parlamentare. Aşteptarea este ca unda de şoc de la prezidenţiale să influenţeze compoziţia viitorului Parlament. Acest calendar electoral, într-un asemenea context, nu favorizează stabilitatea. Întrebarea cheie este cât vor avea forţele suveraniste în viitorul Legislativ, comparativ cu partidele mainstream (PSD, PNL, USR şi UDMR)”, a explicat Magdin.
În declaraţia acordată AGERPRES, analistul politic a vorbit şi despre rezultatul alegerilor prezidenţiale din primul tur.
„Rezultatul alegerilor a fost unul surprinzător, având în vedere creşterea fulminantă a candidatului Georgescu în ultimele două săptămâni de campanie. Sondajele de opinie au surprins parţial acest trend, dar foarte puţini se aşteptau la un scor peste 10% pentru Călin Georgescu. Numărul mare de nehotărâţi şi volatilitatea în creştere (facilitată şi de votul util) au făcut ca aceste alegeri să fie printre cele mai impredictibile pe care le-am avut. Am avut parte, pe 24 noiembrie, de o mică revoluţie la vot, de un vot de protest. Partidele principale, PSD şi PNL, au avut cel mai mult de suferit, iar partidele şi candidaţii anti-mainstream au beneficiat de pe urma furiei românilor legate de felul cum este în general administrată ţara. Cred că, în acest vot, a fost şi o reacţie puternică de respingere a felului în care s-a comportat în ultimii cinci ani preşedintele Iohannis, cel care este văzut ca fiind omul din spatele coaliţiei PSD – PNL”, a explicat analistul politic.
Radu Magdin a arătat că Georgescu a avut în diaspora un scor aproape dublu (43,16%) faţă de cât a obţinut în ţară, captând parte din revolta care există faţă de principalele partide politice şi faţă de guvernare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News