Radu Magdin: Viitorul președinte trebuie să fie un vizionar care să își imagineze și să implementeze o „superpolitik”

Drapel
Sursa foto: Inquam / Alexandru Busca

Campania electorală pentru fotoliul de la Cotroceni a fost una dintre cele mai dure din istoria recentă a României. S-au rupt alianțe și prietenii, s-au făcut declarații extreme, au fost căutați și expuși toți scheleții posibili din dulapul celuilalt. Politologul Radu Magdin atrage atenția asupra faptului că președintele, odată ales, are nevoie de o formă nonconflictuală de coabitare cu ceilalți vectori ai statului și să fie capabil să implementeze o „superpolitik” .

„În timp ce în aceste zile ne consumăm, pe bună dreptate, în dezbateri electorale aprinse, în propuneri prezidențiale mai mult sau mai puțin ambițioase și în atacuri între tabere, este esențial să recunoaștem un adevăr simplu: viitorul președinte al României va fi, la rândul său, un operator într-un ecosistem complex. Acest ecosistem are mai multe straturi. În primul rând, este vorba de cadrul constituțional. Președintele nu poate implementa o agendă fără a colabora cu prim-ministrul și coaliția de guvernare. Orice formă conflictuală de coabitare nu face decât să dinamiteze planurile prezentate în campania prezidențială și să genereze stagnare. Pentru a reuși, viitorul lider va trebui să depășească tentația disputelor politice sterile și să găsească punți de colaborare cu alți jucători politici.

În al doilea rând, există ecosistemul european. Din perspectiva interesului național, președintele trebuie să mențină relații foarte bune cu Bruxelles-ul. Această conectare cu mediul european nu este doar un automatism legat de apartenența noastră la UE, ci reprezintă o prioritate vitală, mai ales în contextul dezbaterilor legate de reducerea deficitului bugetar și al provocărilor economice tot mai accentuate”, susține Radu Magdin în publicația Profit.

România are nevoie de un lider care să depășească preocupările legate de imagine

Președintele trebuie să fie un vizionar care să își imagineze și să implementeze o „superpolitik” capabilă să depășească provocările strategice, politice și economice actuale, mai spune analistul.

În cuvintele lui George Maior, din cartea omonimă, superpolitik-ul “reclamă o aliniere a factorilor strategici cu elementele de legitimitate sau justiție din ordinea statului și a statelor, înseamnă că atingerea acestui scop presupune voit sau nu, conștient sau nu, o strategie, fie din partea conducătorilor, fie din partea acelor actori-politicieni, reprezentanți ai unor forte sociale sau de legitimitate extraordinară care produc efectiv superpolitica/superpolitik și sunt imersați în ea”.

„Avem nevoie de o astfel de viziune. Avem nevoie de oameni de stat capabili să articuleze o agendă națională ambițioasă și să fie percepuți ca promotori ai acesteia în mod autentic, mai ales în contextul provocărilor următoarei perioade. (…) Viitorul președinte trebuie să fie mai mult decât un strateg al puterii simbolice. El trebuie să ia decizii ferme și să fie ghidat de valori autentice. România are nevoie de un lider care să depășească preocupările legate de imagine sau percepție și să articuleze și demonstreze la fiecare pas un nou narativ de optimism național„, mai arată Radu Magdin.

Întregul material poate fi citit AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL