Skip to content
Justitie

Radu Mazăre rămâne în detenție. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţiile în anulare în dosarul “Polaris”

telegrafonline.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins luni, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi de Sorin Strutinsky, în dosarul ”Polaris”.

”Respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de contestatorii condamnaţi Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Gabriel – Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 1643/1/2020, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea din data de 7 martie 2022 care face parte integrantă din respectiva decizie. (…) Obligă contestatorii condamnaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în minuta ÎCCJ, potrivit ziare.com.

Decizia magistraţilor este definitivă.

Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat, în februarie 2020, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Polaris. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Gabriel Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită.

ICCJ i-a achitat pe Stelian Eduard Martin pentru dare de mită, dar şi pe SC Polaris, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, pe Tudoriţa Tolea pentru abuz în serviciu, pe Dorul Aurelian Harpalete, pentru abuz în serviciu, pe Sorina Laura Oprea pentru abuz în serviciu, pe Alina Pavel, pentru abuz în serviciu și pe Ghiulnihal Mutalâp, pentru abuz în serviciu.

Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa faţă de inculpaţii Martin Eduard Stelian, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudoriţa, Oprea Sorina Laura şi Mazăre Radu Ştefan, a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa faţă de inculpatele Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal.

Totodată, s-a dispus confiscarea de la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei şi s-a menţinut sechestrul asigurător instituit pe bunurile mai multor inculpaţi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 – 2009, fostul primar al Constanței, ajutat de Sorin Strutinsky, a solicitat peste două milioane de euro, din care a primit aproximativ un million de euro şi aproape 2,5 milioane de lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, pentru a le facilita emiterea documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Radu Mazăre mai era acuzat că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Anchetatorii au mai arătat, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada noiembrie 2006 – 2013, Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria Constanţa şi o societate controlată de el şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *