Skip to content
Politică

Radu Oprea (PSD), către ministrul Energiei: Pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Deci, la muncă, domnule Virgil Popescu!

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea afirmă, marţi, într-o postare pe Facebook, că astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte şi îi transmite ministrului Virgil Popescu să nu se mai mire că preţurile furnizorilor sunt mari. El arată că încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la preţuri corecte, este soluţia care ar tempera creşterea preţurilor la energie prin recâştigarea încrederii furnizorilor, companiilor şi clienţilor casnici şi îi cere ministrului PNL să se apuce de muncă.

”Ce se întâmplă cu companiile din perspectiva energiei? Care este rolul ministrului energiei Virgil Popescu? Acestea sunt întrebări prezente în toate studiourile televiziunilor. Ordonanţa nouă pe energie nu prevede plafonarea preţurilor pentru companiile mari şi reduce sprijinul pentru IMM-uri. Va rezista economia în aceste condiţii? Ce preţuri vor plăti companiile?”, spune purtătorul de cuvânt al PSD.

Radu Oprea arată că ”Ordonanţa pe energie aduce mai multe elemente de noutate, dar unul i se pare extrem de important: obligaţia companiilor producătoare de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO etc.) să încheie contracte bilaterale cu furnizorii de energie şi cu companiile mari”.

”Ce înseamnă acest lucru? Mutarea volumelor de energie tranzacţionate de pe piaţa zilei următoare PZU, acolo unde se înregistrează acele valori extrem de mari (speculative), pe piaţa contractelor bilaterale unde preţurile ar trebui să reflecte costurile de producţie şi un profit decent. Volumul tranzacţionat pe PZU ajunsese la 50%, adică jumătate din cantitatea de energie consumată în România”, spune el.

Potrivit senatorului PSD, contractele bilaterale se încheie prin mandatarea de către ministrul energiei a reprezentanţilor statului în AGA companiilor mai sus menţionate, pentru a realiza planurile de vânzare pe 5 ani şi a semna contracte bilaterale cu furnizorii de energie şi cu companiile din România.

”Deci, Virgil Popescu are foarte mult de lucru, trebuie să mandateze reprezentanţii statului în regim de urgenţă. Astăzi, pe piaţa energiei lipseşte marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că preţurile furnizorilor sunt mari. Legile pieţei libere (sau liberalizată, care îi place atât de mult ministrului Popescu) spun că în lipsa ofertei preţurile cresc. Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la preţuri corecte, este soluţia care ar tempera creşterea preţurilor la energie prin recâştigarea încrederii furnizorilor, companiilor şi clienţilor casnici. Deci, la muncă, dle. Virgil Popescu!”, a scris Oprea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *