Skip to content
Politică Societate

Radu Preda, demis din funcția de președinte executiv al IICMER de premierul Ludovic Orban. Conducea instituția de 6 ani și fusese reînvestit de Viorica Dăncilă, în martie 2019

facebook radu preda

Premierul Ludovic Orban l-a eliberat pe Radu Preda din funcția de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, potrivit deciziei publicate marți în Monitorul Oficial.

Şeful Executivului a luat decizia ca urmare a unei Note de informare a Corpului de control al prim-ministrului privind documentarea efectuată la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, scrie b1.ro.

Cu studii în teologie și sociologie, Radu Preda conducea Institutul pentru Investigrarea Crimelor Comunismului și Memoria Exiluilui Românesc de aproape șase ani. Principalul rol al instituției este acela de a investiga și identifica abuzurile și încălcările drepturilor omului pe durata dictaturii comuniste în România și sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri.

Un caz răsunător adus în fața justiției în 2013 de către institut este cel al torționarului Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității comise în perioada comunistă. Realizarea îi aparține însă fostului președinte al IICCMER.

În 29 martie 2019, Radu Preda era reînvestit de către premierul Viorica Dăncilă în fruntea IICCMER pentru încă cinci ani.

Radu Preda a fost hirotonit, în mai, după Sfânta Liturghie desfășurată la Munchen, de către IPS Serafimm, episcopul Germaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *