Skip to content
Economie

Radu Soviani cere demisia ministrului de Finanțe: După cum arată bugetul, Teodorovici ar trebui să plece

Facebook

Cu o întârziere de o săptămână față de data de 25 mai 2019, când trebuie să publice datele bugetare aferente primelor 4 luni ale anului, ministerul de Finanțe a publicat execuția bugetară.

PSnews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani pentru a explica semnalele transmise de cifrele bugetare.

,,Primul semnal este că ministrul finanțelor Teodorovici ar trebui să plece și el. Până acum, s-a cocoțat pe făptașul Vâlcov pentru a da senzația ba că n-a putut, ba că nu s-a putut, ba că alții sunt de vină. Datele publicate azi arătă că deteriorarea indicatorilor bugetari nu mai poate fi ascunsă. Deficitul bugetar s-a dublat până la 11,4 miliarde lei în primele 4 luni ale anului comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2018. Deficitul bugetar raportat la prognoza de PIB umflată (de 1.031 de miliarde de lei), deja reprezintă mai mult de o treime din deficitul bugetar anual. În ritmul acesta, matematic, la final de an vom ajunge la 3,3% din PIB, în realitate, spre 5% din PIB. Veniturile curente se majorează cu 11,5%, mânate în principal de cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Astfel, în primele 4 luni ale anului bugetul a avut venituri curente de 94 de miliarde de lei, iar cheltuielile curente au fos de 107 miliarde de lei, mai mari dar și cu ritm mai mare de creștere (+17%). S-au majorat transferurile între bugete (de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat) ceea mai devoalează o minciună: că trecerea contribuțiilor, în integralitate, de la angajator la angajat va echilibra bugetul de pensii. Fals. Cheltuielile cu dobânzile s-au majorat și ele, cu 15% față de primele 4 luni ale anului trecut ceea ce reflectă două aspecte: statul se împrumută mai mult și mai scump decât anul trecut. În niciun caz nu o face pentru investiții, întrucât cheltuielile de capital au scăzut că 6,4% față de primele 4 luni ale anului trecut. Dar o face pentru salarii, mai multe și mai mari, întrucât cheltuielile de personal au înregistrat în ianuarie-aprilie 2019 un plus de 6,8 miliare de lei (+26%) față de perioada similară a anului trecut’’, a declarat analistul economic.

”Trucul lui Teodorovici, de a renunța la parașutata șefă a ANAF nu este în măsură să îi acopere culpa de slab administrator al finanțelor publice. În plus mă aștept ca în perioada următoare, cu Vâlcov plecat și cu Teodorovici pus în postura să răspundă direct, să aflam mai multe detalii și despre falsificarea prognozelor de PIB, prognoze pe care și le-a asumat Vâlcov, dar și despre mistificarea cifrelor de deficit bugetar”, a mai spus Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *