Skip to content
" "
Politică

Radu Soviani, concluzii amare după moțiune: Tentativa lui Iohannis de a forma în 2019 o Convenție Democratică Zombie a eșuat

Facebook
" "

Analistul Radu Soviani consideră, într-o declarație pentru PSnews, că respingerea moțiunii de cenzură depusă de partidele de opoziție împotriva Guvernului Dăncilă transmite semnale extrem de puternice atât pentru cei ”nemoționați”, cât și pentru ”moționatori”.

,,Respingerea moțiunii de cenzură față de guvernul Dăncilă, care a îmbrățișat doar 200 de voturi (43% din membrii Parlamentului) față de 233 necesare este de natură să transmită semnale extrem de puternice atât pentru cei ”nemoționați”, cât și pentru ”moționatori”. În primul rând, moționatorii înregistrează un prim eșec în tentativa declanșată de Președintele Iohannis de a reînvia Convenția Democratică din România, botezată acum ,,Acord Politic Național’’. În al doilea rând, mobilizarea moționatorilor de a aduna voturi de la PSD se dovedește, cel puțin prin prisma efectului, că a fost ,,doar din gură’’. Întrebarea lui Dăncilă a fost legitimă ..Chiar vă doriți să veniți la guvernare?’’ și a subsumat goliciunea moțiunii de cenzură. Personal, m-am oprit din citit textul moțiunii după primele două paragrafe. Goliciunea și superficialitatea moționatorilor a fost devoalată și de discursuri: Dan Barna de la USR refuză încă să vadă că Dragnea a intrat în temniță sub mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă și să dovedească lipsă de viziune: ,,guvernul Dăncilă este marcă înregistrată Liviu Dragnea’’, în condițiile în care Dăncilă se desprinde de combinatori gen Darius Vâlcov, iar Dan Barna încă nu realizeză că prin întemnințarea lui Liviu Dragnea, el și USR au rămas fără ,,raison d’etre’’.

" "

În privința moționaților, rămași la guvernare – e important ce vor face de acum încolo dar mai ales ce se vor abține să facă. Este bine că doamna Dăncilă a respins repetat intențiile de abrogare a OUG 114 și asta pentru un singur motiv, de altfel singurul rezonabil pentru existența OUG114: urmărirea transferurilor de active bancare, care rămâne. În felul acesta, OUG114 și Dăncilă demonstrează determinarea în a fixa circuitul banilor, ceea ce, în opinia mea, va conduce și la primele cercetări în perioada următoare a spălărilor de bani făcute prin sistemul bancar românesc, la supravegherea BNR-ului condus de Mugur Isărescu și în frauda bugetului de stat. Restul prevederilor din OUG114 au fost deja îndulcite, dar din păcăte, unele dintre cele nocive prin care guvernarea economică proastă Vâlcov-Teodorovici au încercat să exporte propria incompetență în taxe noi pentru români, au fost deja incluse în prețuri mai mari – și nu mă refer la taxa pe active financiare, care în esență trasează circuitul banilor”, a declarat Radu Soviani.

Totodată, Soviani susține că „PNL și USR, într-adevăr, nu au vrut să ajungă la guvernare, iar tentativa lui Iohannis de a forma în 2019 o Convenție Democratică Zombie, a eșuat”.

”Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a arătat că se încred prea mult în cifrele comunicate de INS și în prognozele umflate de Vâlcov prin Comisia Națională de Prognoză. Nu realizează încă Dăncilă faptul că, deși datoria publică a rămas relativ constantă ca procent în PIB, în termeni nominali, în ultimii ani (de creștere economică), datoria publică a crescut mai mult decât a crescut în criză. Deja aproape de jumătate din deficit reprezintă numai cheltuieli cu dobânzi, iar comparația că datoria publică este mai mică decât în alte state europene (ca procent în PIB, și neurmărită nominal) este o cacofonie economică: alte state au datorie mai mare dar îi costă semnificativ mai puțin finanțarea ei. Și toate celelalte state au folosit perioada de creștere economică pentru diminuarea deficitului și nu pentru majorarea sa.

Concluzia fermă pe care o pot trage după rezultatul acestei moțiuni de cenzură este dublă: PNL și USR, într-adevăr, nu au vrut să ajungă la guvernare, iar tentativa lui Iohannis de a forma în 2019 o Convenție Democratică Zombie, a eșuat”, a conchis acesta.

Parlamentul reunit a respins, marți, moțiunea de cenzură. Au fost 200 de voturi „pentru”, iar ca să fie demis Guvernul în favoarea moțiunii de cenzură ar fi trebuit să voteze cel puțin 233 de parlamentari.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *