Skip to content
Politică

Radu Soviani desființează mărirea salariului minim de către Olguța: Cresc prețurile și inflația! EXCLUSIV

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat și reconfirmat faptul că salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2019 cu încă 100 de lei, ajungând astfel la un cuantum de 2050 de lei în forma sa brută.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura miercuri cu analistul economic Radu Soviani pentru o analiză a implicațiilor pe care le aduce această măsură de majorare a salariului minim atât pentru întreaga economie a României cât și pentru mediul privat în mod particular. Concluziile pe care Radu Soviani le creionează nu sunt deloc îmbucurătoare deoarece „vom avea bunuri și servicii mai scumpe” și o „inflație suplimentară”.

" "

„Majorarea salariului minim în general și majorarea salariului minim în special de la 1 ianuarie, din punctul meu de vedere reprezintă o măsură prin care mai degrabă se iau mai multe taxe, impozite pe un salariu mai mare mediului privat decât o măsură de protecție socială. O bună parte din această majorare se va duce ca taxe și contribuții către bugetul de stat, iar cealaltă parte care o să rămână efectiv angajatului, sub 100 de lei, va fi un cost suplimentar pentru angajatorii care au angajați cu salariu minim. 

Opinia mea este că această măsură este generată în principal pentru a îmbunătăți încasările bugetare prin taxe mai mari pe salarii după reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie anul acesta. Pe de altă parte, această măsură este una dintr-un lung șir care ne-a condus pentru al patrulea an la rând la majorarea salariilor din sectorul bugetar într-o discrepanță față de sectorul privat. Orice majorare administrativă a salariului în sectorul privat conduce la majorarea costurilor de producție pentru bunurile și serviciile produse de privat. În final, vom avea bunuri și servicii mai scumpe. În final vom avea inflație suplimentară în urma acestei majorări administrative a salariului minim”, a precizat economistul.

Chestionat cât de mult va fi afectat sectorul privat, Radu Soviani alarmează că este deja afectat de presiunea pe care o pune sectorul public, iar unul din modurile prin care sectorul privat are de suferit este că tot mai mulți angajați „încearcă să migreze către sectorul public unde salariile s-au majorat considerabil în ultima perioadă”. Un alt semnal îngrijorător este că majorarea salariilor în sectorul privat se face simultan cu creșterea numărului de angajați din sectorul bugetar.

„În momentul de față mediul privat este deja afectat de presiunea pe care sectorul public o pune asupra salariilor pe care privații le plătesc. În momentul de față și de mai mult timp încoace, statul este ca un magnet pentru angajați. Tot mai mulți din privat care nu au atâta siguranță asupra locului de muncă precum bugetarii, încearcă să migreze către sectorul public unde salariile s-au majorat considerabil în ultima perioadă. Este bine că s-au majorat salariile, dar este rău că s-au majorat  fără restructurare de personal. Este inacceptabil să se majoreze salariile semnificativ în sectorul privat simultan cu creșterea numărului de angajați din sectorul bugetar. Acest lucru înseamnă o cheltuială publică suplimentară și deficit suplimentar. Este suficient să vedem că pentru prima oară factura salariilor în sectorul public, cea lunară, a depășit 1,5 miliarde de euro. Avem pe primele 8 luni ale anului o factură a salariilor din sectorul bugetar de 56 de miliarde de lei. Ori aceste sume trebuie finanțate. Și trebuie finanțate de unde? Din taxe și impozite suplimentare și din îndatorare, a conchis Radu Soviani pentru PSnews.ro.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *